vrijdag 30 april 2010

In 30 dagen naar vrijheid en geluk, dag 16 in mindfulness

Goedenavond lieve lezers. Vandaag ga ik jullie een vraag stellen. Wie heeft er voor mij tips om mindfull bezig te zijn? Oftewel heeft iemand ervaring met een eenvoudige verandering of handeling die mindfulness gemakkelijker maakt. Lees ook mijn verhaal hoe het vandaag misging en misschien hebben jullie ideeën waar en hoe ik in had kunnen grijpen.

Het is Koninginnedag en ik heb niet een erg goede dag gehad. Of beter, het was voor mij een slechte dag. Ik denk dat het al ligt aan de manier waarop ik opstond. Ik doe zo'n braintrainer-programma en daar vul ik elke dag mijn stemming in. Die is altijd goed. Maar vanochtend dus niet. Ik ben echt met het verkeerde been uit bed gestapt. En dat komt dan weer omdat ik niet mindfull ben opgestaan. Ik ging direct al denken aan wat ik allemaal nog moet doen. En dat leek opeens een onoverkomelijke berg.

De dag begon niet goed, terwijl ik daar heel gemakkelijk iets aan had kunnen doen door even gewoon adem te halen en mijn hoofd stop te zetten. En dan komen er kleine irritaties langs, die totaal niet belangrijk zijn. Bijvoorbeeld dat mijn lief nog geen koffie had gezet toen ik boven kwam. Echt niet belangrijk. Ik bedoel niet een reden om je te gaan irriteren. En dan gaat het zich langzaam ophopen. Kleine irritaties stapelen zich op, en voordat je het weet worden al die onbenulligheden opeens zwaar en veel.

We gingen rond het middaguur de stad in en dat was heel gezellig. Niet te druk, wel leuke kraampjes en dingetjes. Maar zoonlief kreeg al snel honger en daar wordt hij niet vrolijker van. En de kinderen wilden heel graag naar de kermis, maar daarvoor moesten we een heel eind door de stad lopen. Hoe langer het duurde, hoe vervelender ze werden. Om uiteindelijk op een ongelooflijk drukke en lawaaiige kermis terecht te komen, waar je binnen 5 minuten doodmoe was van al die indrukken. Daar is het bij mij helemaal de verkeerde kant opgegaan. En ik denk achteraf gezien dat het voor zoonlief ook veel te druk was.

Met een omtrekkende beweging kwamen we bij de stamkroeg van mijn lief met vele bekenden. Dat zou gezellig moeten zijn, maar dat was het voor mij niet. Zoonlief had het er niet naar zijn zin en was niet te genieten. Hij bleef zeuren en drammen en dreinen. En ik heb er niet goed op kunnen reageren. Ik voelde me gevangen tussen verschillende belangen, terwijl ik mijn eigen belang helemaal vergat. Lief wilde graag bij stamkroeg blijven, zoon en ik vonden het enorme herrie (buitendisco) en dochter vermaakte zich wel. Zoon werd vervelender en vervelender en dat heeft me veel energie gekost. Ik ben niet in staat geweest de stemming om te draaien. En ik ben niet in staat geweest voor mijn eigen belang te kiezen.

Ik ben er nog steeds moe van. Hoewel uiteindelijk we nog een gezellig uurtje hebben gehad op een pleintje waar de kinderen konden spelen. Zoonlief op tijd in bed gelegd en wel weer goedgemaakt. Dochterlief mocht iets langer opblijven en die is ook lekker gaan slapen. Maar toen wilde lief toch nog verder feesten. Ik kan niet mee, want de kinderen liggen in bed. En ik vind dat niet leuk. Ik heb vanavond geen zin om alleen thuis te zijn. Ik wil lekker met mijn lief op de bank zitten. Maar hij wil graag feesten. Ook hier heb ik niet mindful op kunnen reageren. Ik hou niet van conflicten en die heb ik vandaag voldoende gehad.

Deze dag had zo anders kunnen lopen en er zijn zoveel momenten geweest waarop ik in had kunnen grijpen en dat heb ik niet gedaan. Ondanks mijn project nu. Helaas heeft mindfulness me vandaag niet geholpen terwijl het me zeker had kunnen helpen. Tips over hoe je weer mindfuller bezig kunt zijn op zo'n dag zijn welkom!

5 opmerkingen:

Francis zei

Hoi Naamgenoot,
Waar je mee zou kunnen beginnen is om niet de hele dag af te schrijven als hij slecht begint. En houd svp op jezelf te veroordelen over de gevoelens die je hebt. Het gaat nou eenmaal zoals het gaat, je hebt gevoelens. Punt. Net als iedereen. Van het oordeel dat je erover hebt, heb je vaak meer last dan van de emoties zelf. Weet ik uit ervaring. ;-) Morgen is er weer een dag. Succes en geniet ervan!

Ingrid zei

hoi Francis
Wat een herkenbare situaties beschrijf je! Is het zo dat we graag alles goed en gezellig willen doen, zeker op een feestdag? Voldoen aan verwachtingen, vooral interne?Welke verwachtingen had je tav jezelf, je lief en je kinderen met deze dag?
Met terugwerkende kracht kun je misschien zien/voelen wat zich in je afspeelde. Oude dingen/pijn? Herken je dat?

Ik lees in je blog van gisteren:
3. elke dag te beginnen met de stelling 'vandaag ga ik niets dat gebeurt beoordelen'

Zoals je zegt: Be- en veroordeel niets, beschouw het eventueel in reflectie.

Is mindful zijn niet hetzelfde als 'aandachtig zijn'? In hier-en-nu, wat er ook is. En er is altijd wel iets, al is het je adembeweging, letterlijk je inspiratie.
Beste Francis, sterkte en dank voor de opzet/het voorbeeld dat je geeft, juist dmv je worstelingen!
hartelijke groet
Ingrid Lange- Bakker

Francis Notten zei

Dank je wel Francis en Ingrid. Ik ben inderdaad streng voor mezelf. Dit helpt! De spiegel die jullie mij geven. Vandaag er een mooie dag van maken en inderdaad mezelf niet zo veroordelen :-)
Francis

erikvisser zei

Als ik iets heb geleerd van het leven dat niets gaat zoals het gaat. En dat je vooral flexibel genoeg moet zijn om te kunnen improviseren. En durven keuzes te maken.
Bij mij staat het welzijn van de kinderen voorop omdat dat indirect enorme positieve invloed op mij heeft. Als hun het naar hun zin hebben dan ik ook. Maakt het altijd super makkelijk om keuzes te maken om iets wel of niet te doen.

Uit je verhaal lijkt het dat bij het uit bed komen die flexibiliteit al niet had en vooral bezig was met wat de dag moest gaan brengen i.p.v. wat het zou kunnen brengen.
Je daar bewust van zijn geeft je weer de mogelijkheid dit samen met je partner te bespreken, plannen aan te passen en de regie over te dragen.

Alle plannen die je op een dag hebt moet je niet zien als dingen die je moet uitvoeren maar slechts als een potentiële bron van geluk. Brengt het ene plan het niet op naar de volgende!

De perfecte dag is hetzelfde als een voetbal ploeg die de wedstrijd van zijn leven speelt. Dat is een zeldzame verschijning. Het kan wel een streven zijn natuurlijk, maar uiteindelijk moet je ook vooral genieten van de momenten dat het goed voelt. Je had er die dag 3. Volgens mij is dat een prima score :)

Iris Boter zei

Mijn tip is een heel praktische. Als ik me voorneem om iets te veranderen, wat dan ook (rechter te staan, bewuster te leven, vaker te lachen etc) vergeet ik dat vaak door de dingen van alledag.

Een heel simpel kruis tekenen op mijn hand, of één vingernagel lakken helpt. Elke keer als ik dat zie (en dat is heel wat op een dag) denk ik: ohja! Ik zou rechter staan, vaker lachen, bewuster leven etc. Zo denk je er veel vaker aan dan wanneer het uit jezelf moet komen.