zondag 4 april 2010

Ik mag er zijn, dag 4

Ik wil eerst kwijt dat ik wel het idee heb dat deze projecten werken. Je kunt veel bereiken in 10 dagen. Natuurlijk ben je dan niet 'klaar', maar je bent nooit klaar tenslotte. En nu met hulp van Robert Haringsma van www.ivpp.nl en comments van mijn lezers, word je verder op weg geholpen! Je bereikt meer dan dat je het helemaal alleen zou doen.

Waar ik vandaag over wil vertellen, is een iets andere invalshoek over waardigheid. Ik ben alleen even zoekende naar een manier van opschrijven zonder daarbij onnodig in details te hoeven treden. Het gaat tenslotte om mijn gedachten over de situatie. Mijn lief doet soms dingen die ik niet leuk vind dat hij ze doet. Een gedachte die dan bij mij ontstaat is 'als hij mij maar leuk genoeg vindt, dan doet hij de dingen niet meer die ik niet leuk vind'. En daarbij hoort dan, als hij het toch doet 'zie je wel, ik ben niet leuk genoeg, anders zou hij het niet doen, dan zou hij het wel voor me over hebben om het niet te doen'.

Dat is een lastige gedachte! Want de werkelijkheid is natuurlijk heel anders. Uiteraard heeft mijn lief behoeften of bezigheden die ik niet leuk vind. Dat zou raar zijn als hij die niet zou hebben. Of het zou raar zijn als ik alles dat hij doet, leuk zou vinden. Wat ik nu wil, is dus dat hij zijn eigen behoefte opgeeft omdat ik het niet leuk vind. Sterker nog, ik voel mezelf minderwaardig als hij dat niet voor me over heeft. Hoe gek wil je het hebben?

Ik ben niet afhankelijk van mijn lief om me waardig te voelen!

Morgen wil ik ingaan op de opmerkingen van Iris Boter over gedachten (op mijn post van gisteren). Een bruikbare tip dat je gedachten hebt en dat je ze niet bent. Daar hoort mediteren ook bij. Misschien kan ik de tweede 5 dagen me hierop richten. Wordt vervolgd!

1 opmerking:

Robert zei

Je legt zelf duidelijk uit dat je gedachten niet helemaal rationeel zijn. Als je dat confronteren van je gedachten steeds vol houdt, zul je zien dat de emoties die deze (irrationele) gedachten voortbrengen ook minder negatief worden. Gewoon doorgaan dus.