zondag 29 augustus 2010

Proberen zwanger te worden, dag 2

Goedemorgen, dag 2 van dit project. Maar ik wil geen project gaan noemen, omdat dat het gewoonweg niet is. Het is een wens en ik ga de komende tijd er zoveel mogelijk aan doen om deze wens in vervulling te laten gaan. Ik heb dus het boek Pregnancy Miracle van Lisa Olson gedownload en net geprint. Ik denk dat ik ook een afspraak met de huisarts ga maken. Er kan tenslotte iets lichamelijks mis zijn. Zeker ook omdat ik toch een miskraam heb gehad en wellicht is dat allemaal niet helemaal goed afgerond. Ik zal meer moeten gaan bewegen, mijn voedingspatroon aan gaan passen, en ga zo maar door. Maar als jullie mij een beetje kennen, weten jullie ook dat ik ervan overtuigd ben dat je met je gedachten ook veel kunt doen. Of misschien juist wel blokkeren. Dus dat stuk zal ik ook verder moeten bekijken.

Gisteren was een lastige dag voor me, zoals jullie begrepen hebben. Ook deze maand weer de teleurstelling. We waren op een verjaardag en daar ging het gesprek over tafel over de rauwmelkse kaas die werd geserveerd. Er werd gezegd tegen een andere vrouw 'je bent toch niet zwanger hè, want het is rauwmelkse kaas'. Vervolgens ging het even heen en weer 'nee, ik niet hoor, dat hoeft niet meer, ben blij dat ik uit de luiers ben' enzovoort. Nu ben ik de laatste die zou zeggen dat andere mensen rekening moeten houden met mijn kinderwens, dat vind ik echt onzinnig. Dus het is zeker geen verwijt naar die mensen toe. Ze hebben gewoon een gesprekje zoals je op verjaardagen kunt hebben. Maar auw, wat deed het pijn. Wat komen dergelijke opmerkingen op een gevoelige dag voor mij, hard aan. En toen realiseerde ik me opeens wat vrouwen met een onvervulde kinderwens door moeten maken. Op elk feestje weer, op elke sociale gelegenheid opnieuw, steeds de opmerkingen. En er zijn uiteraard talloze soorten opmerkingen die gevoelig kunnen liggen. Wat een nachtmerrie als je dat steeds moet doormaken.

Voor mij was het de eerste keer dat ik me zo voelde, want tot mijn deadline van een jaar, vond ik dat ik geen onvervulde wens had. Nee het kon immers elk moment gebeuren. Nu voelt het voor mezelf anders. En dan komen die opmerkingen binnen. En begrijp ik opeens, hoe ook ik soms bijgedragen heb aan pijnlijke opmerkingen. En begrijp me niet verkeerd, ik vind niet dat die anderen er niet over mogen praten, nee ik vind dat ik er zelf op een goede manier mee moet leren omgaan. Maar dit is zeker een extra aspect waar je mee moet dealen.

Ik wil nu naar het stappenplan gaan van Pregnancy Miracle. Er zijn vijf stappen (vrij vertaald).
Stap 1, in balans en harmonie raken voor de bevruchting
Stap 2, gebruikmaken van voeding, vitamines en mineralen om je vruchtbaarheid te verbeteren
Stap 3, acupunctuur en traditionele Chinese kruiden gebruiken om te reinigen en je energie voor bevruchting in balans te brengen
Stap 4, interne reiniging en je lever ontgiften
Stap 5, door acupressure en Qigong-oefeningen je organen en je Qi (levensenergie) optimaliseren

Deze stappen worden in ongeveer 100 pagina's A4 verder besproken en uitgelegd. Zoals je zult begrijpen, ben ik er enigszins door overweldigd. Maar laten we beginnen bij stap 1. Er zijn twee fases in je cyclus, voor en na de ovulatie. Voor je ovulatie moet je een rustige en ontspannen interne omgeving creëren. Na de ovulatie kan je lichaam aan het werk moeten (bij bevruchting) of uitrusten (geen bevruchting). In deze periode is rust weer het kernwoord en mag je, volgens Lisa Olson, zelfs geen wilde seks hebben (je wilt de spieren in je bekken niet stimuleren). Er zijn 8 geboden waaraan je je moet houden in dit programma! (lees mee en schrik niet)
1 Zorg voor voldoende slaap. Ga eerder naar bed en sta later op. Ten minste 8 uur kwaliteitsslaap is nodig om een zwangerschap aan te kunnen.
2 Geen junkfood meer eten (ook geen suikers). Eet veel verse groenten en fruit en vezels.
3 Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, elke dag.
4 Stop met roken.
5 Geen alcohol en cafeïne meer gebruiken (dus ook geen cola).
6 Geen koud eten en koude drankjes, dus geen ijsjes eten.
7 Draag een pet/muts, in kouder weer zeker, maar bedek je hoofd in alle soorten weer.
8 Droog je haar voordat je naar buiten gaat.

En ik moet hier nog aan toevoegen de geboden waar je je aan moet houden vanaf 24 uur voor je ovulatie tot je volgende menstruatie (de periode dat je bevrucht zou kunnen zijn)
- Niet vliegen (dat is in Nederland minder een issue)
- Geen hobbelige bus-, trein- of tramritjes (dit zou druk op voortplantingsorganen kunnen veroorzaken)
- Geen schouder-/nekmassages (hierdoor kun je ongewild verkeerde acupunctuurpunten stimuleren)
- Geen emotionele stress (tsja, hier heb je het niet altijd voor het zeggen)
- Geen warm bad of sauna (dit verhoogt je interne temperatuur teveel)
- Geen aromatherapie (dit zou negatief effect hebben bij onvruchtbaarheid)
- Geen gember (kan verkeerde energieverdeling in je lichaam veroorzaken)

Waar ik het meeste moeite mee ga hebben, is geen koffie meer drinken. Waar ik echt vreemd bij opkijk, is altijd je hoofd bedekken als je naar buiten gaat. Dat zijn twee dingen die ik bewust aan zal moeten gaan passen. Verder ga ik graag in bad en dat mag dus de tweede helft van de cyclus niet meer. Laat staan de sauna (vind ik ook zo heerlijk). Ook zal ik beter op mijn voeding moeten gaan letten en elke dag zorgen voor lichaamsbeweging. Dus vanaf morgen ga ik elke dag tussen de middag wandelen (hardlopen mag ook niet, lees ik elders).

4 opmerkingen:

Marjan Born zei

Dat is een hele waslijst aan dingen die je moet doen en laten. Ik heb hier en daar wat vraagtekens... maar ben wel heel erg benieuwd naar jouw ervaringen en natuurlijk naar het uiteindelijke resultaat.
Lieve groet van Marjan

Iris zei

Schreef het op Twitter ook al, maar daar is de ruimte zo beperkt. Ik heb gemengde gevoelens bij dit
"project". Omdat je het in een blog schrijft neem ik aan dat je reacties wilt. Mijn verhaal.

Toen ik graag zwanger wilde worden en dat na een jaar nog niet gelukt was, stortte ik me op hulpmiddelen in de zin van vitamines en mineralen en voetmassages en voedingsadviezen en wat ik er maar over kon vinden. Ik probeerde heel veel uit, haalde mijn echtgenoot over om vitaminen te nemen etc, soms op het obsessieve af. Ik werd niet zwanger. Maar wat wel gebeurde was dat ik enorm aan mezelf begon te twijfelen: ik deed er ZOveel aan en toch lukte het niet. Wat deed ik toch verkeerd? Nog verwoeder begon ik te zoeken naar dingen die ik anders moest doen. Ik werd er serieus depri van: niet alleen omdat ik niet zwanger werd, maar vooral omdat ik het idee kreeg dat dat door MIJ kwam, omdat ik iets niet goed deed. En ik wist niet wat! Nog meer vitaminen? Nog vaker en beter ontspannen? Wel in bad, of juist niet? Wel/ geen koffie, een maansteen om mijn nek, elke dag aan mijn tenen trekken?

In onze maatschappij word je van jongsaf aan voorgehouden: als je iets wilt, moet je er je best voor doen en als je maar hard genoeg je best doet, dan lukt het! Met daaronder de onderliggende boodschap: als het niet lukt, dan heb je niet genoeg je best gedaan.

Laat dat nu net niet gelden voor zwanger worden. Dat realiseerde ik me na jaren van vergeefse pogingen. Je hebt het gewoon, behoudens enkele randvoorwaarden uiteraard, eenvoudigweg niet in de hand.

Het kan best zijn dat sommige adviezen helpen, maar ik zou je willen waarschuwen je te realiseren dat het hooguit marginaal zal zijn. (Deze waarschuwing had bij mij trouwens niet geholpen: ik dacht: het zal maar NET het duwtje zijn om het dubbeltje de andere kant op te laten vallen!).

Nouja, zomaar wat overpeinzingen. Voor wat het waard is.

Marjan Born zei

Ik heb jaren geleden een gedicht geschreven.Ik wil het in het kader van het hoofddeksel graag met je delen.
Liefs, Marjan
---------------

Thuis

Ik draag de hemel op mijn hoofd, als een warme wollen muts
De voering is van de fijnste zijde, nachtblauw, met ragfijne gouddraden doorweven
De nachtblauwe zijde geeft mij de innerlijke rust om te luisteren naar de hemelse wijsheid
De gouden draden schenken mij het overzicht, de helderheid van de hemelse weidsheid
De hemel raakt mij aan, ik vertrouw haar zachte armen, haar zingende stem
Met haar als deelgenoot, verbind ik mij met de aarde en kom ik thuis in mijn lijf

Coalitie Biodiversiteit zei

Ik bewonder hoe mooi en open je erover schrijft.
En ... ik realiseer me intussen met een schok dat ik mijn cola light aan de wilgen zal moeten hangen ...tzt