dinsdag 13 juli 2010

Voetbalafsluiting

Oké, ik ben aan mijn eigen regels gebonden en daarin werk ik elke keer in blokken van 10 dagen aan mezelf. Voetbal hoort daar niet echt onder. Onder aan jezelf werken. Maar ik merk dat het me enorm bezighoudt.

Waarom? Ik heb eigenlijk geen idee. Ik merkte dat ik juist deze keer niet zo opging in het voetbal als andere EK's of WK's. Ik heb mezelf er voor afgeschermd omdat ik me er helemaal in kan verliezen. Ik leef dan zo mee met 'onze jongens' dat ik de spanning dan zelf bijna niet aan kan. Dit WK leek het anders. Er leefde ook bij mij het idee dat het nu haalbaar zou zijn. Wereldkampioen worden was mogelijk. Ik probeerde er niet te veel aan te denken, weer om mezelf te beschermen.

Nu zit ik tussendoor naar de boottocht door Amsterdam te kijken. De jongens zien er ontspannen uit. Zelfs van Persie kan lachen. En toch vind ik het ontzettend jammer. Ook ik wijdt het gedeeltelijk aan de scheidsrechter. Ik speel nu al dagen de wedstrijd af in mijn hoofd. De kans van Robben komt steeds naar boven. Het geluk was deze keer niet op onze hand, maar op Spanjes hand. En ook het latere moment van Robben waar hij niet viel, maar juist voor de goal ging. Dat siert hem van één kant, van de andere kant was het een cruciale val geweest. Puyol rood in plaats van Heitinga, dan was het dubbeltje wel onze kant opgevallen.

De spelers moeten dit soort dingen beslissen in een split second. Robben dacht te kunnen scoren, maar helaas. De keeper was sneller. En dan alle kaarten, die laten we eerlijk zijn, wel allemaal terecht waren. Ze hebben hard gespeeld, ik neem aan bewust om de Spanjaarden uit hun spel te krijgen. Dat is aardig gelukt, maar het heeft een prijs. Een rode kaart. Of dat beslissend was, weet ik niet. Uiteindelijk was beslissend dat we toch niet snel genoeg gefocust waren na een niet toegekende corner. Dat dat een foute beslissing van de scheids was, staat buiten kijf. Maar scheidsrechters maken nu eenmaal fouten. Dat daar dan een goal uit kan vallen, ligt toch aan het niet snel genoeg omschakelen en weer teruggaan naar absolute concentratie.

Braafheid stond erbij en keer ernaar. Van de Vaart probeerde het nog, maar hij is geen Nigel de Jong. Kon de coach niet langer wachter met de wissel? Een penaltyspecialist inbrengen, moet je niet te vroeg doen. En dat doet me ook denken aan de wissel van Kuyt. Waarom hij eruit? Hij zat niet lekker in de wedstrijd, dat is waar, maar ook Kuyt had Iniesta niet zomaar laten lopen. Die zat alle wedstrijden overal tussen.

Ik denk dat ze toch de ervaring miste voor zo'n grote finale. Ze zijn er hard ingegaan, maar hebben te weinig nagedacht over hoe je dan de scheids kan bespelen. Daar waren de Spanjaarden beter in. En voor mijn gevoel is dus niet de wedstrijd beslist door het betere voetbal van Spanje, maar door het betere strategische spel naar de scheids toe van Spanje. En dat vind ik echt jammer, het was niet nodig geweest.

Nu worden onze mannen gehuldigd, dat is verdiend want tweede team van de wereld word je niet zomaar. Er valt de spelers weinig te verwijten, behalve net het gemis van de flair die je nodig hebt in een finale. Die fout zullen ze nu niet meer maken. Bedankt jongens, het waren mooie weken. Jullie hebben de spanning goed opgevoerd en ons tot de 117ste minuut laten geloven dat het mogelijk was. En dat verdient ook een pluim!

Geen opmerkingen: