Zoeken in deze blog

zondag 9 mei 2010

10days aardig zijn, dag 0

Aardig zijn klinkt soft. Het klinkt niet assertief. Het klinkt niet helemaal oke. Maar waarom eigenijk niet?

De afgelopen dagen kom ik alleen maar artikelen en stukken tegen waarin staat dat geven het devies is. Ook wet 2 van de 7 spirirituele wetten voor succes predikt geven geven geven. Dit tevens om de stroom van het leven te laten stromen. En ik vind dat bij geven, aardig zijn hoort. Maar wat is aardig zijn?

Net via twitter werd ik door Wonieka erop gewezen dat ik dan eerst zou moeten vragen wat die ander als aardig beschouwt. Dat is waar. Want als ik iets doe wat ik aardig vind, wil dat niet zeggen dat die ander dat zo opvat.

En dan kom ik tot mijn vraag waar ik jullie hulp zeker kan gebruiken! Hoe kleed ik dit project concreet in? Suggesties over hoe jullie eigen ervaring is met aardig zijn, zijn welkom. Maar misschien hebben jullie wel ideeen voor opdrachten die in dit project zouden kunnen passen. Alle suggesties zijn meer dan welkom zodat ik morgen vol goede plannen aan de slag kan gaan! Willen jullie aardig voor mij zijn en een reactie geven op deze vraag?

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Leuk idee, 10 dagen (bewust) aardig zijn!

Je vraagt wat aardig doen inhoudt. Er komen direct wat gedachten bij me op, ik wil ze best even opschrijven.
Nou, voor mij betekent aardig doen: zorg en aandacht tonen voor een ander, een helpende hand bieden, een luisterend oor, een vriendelijk woord...
Aardig DOEN en aardig ZIJN kunnen trouwens twee heel verschillende dingen zijn. Als iemand aardig doet, maar dat op dat moment doet vanuit eigenbelang (met verborgen agenda) dan is dat niet écht aardig van hem. Aardig ben je, volgens mij, als je er innerlijk op gericht bent om het welzijn van anderen te vergroten. (Je eigen welzijn zal daardoor vanzelf ook wel toenemen, ben ik van overtuigd...)
En assertiviteit kan heel goed samengaan met aardig doen. Als je het weet te combineren, dan heb je meer kans op een win-win situatie. Dat is waar een aardig persoon altijd naar streeft, denk ik.
Ik merk nu dat ik nog uren kan doorgaan over dit onderwerp... maar ik hoop dat je nu al wat hebt aan deze algemene gedachten van me over aardig doen.
Ben ook benieuwd hoe anderen erover denken.

Groetjes,
Tine de Jong-Veenstra

Hilda zei

Ha Francis, ik vond je al heel aardig, die keer dat we elkaar spraken in Delft. Maar oké, wat voorbeelden van aardig gedrag die mij raakten:
de meneer die de straat overstak om mij te helpen toen hij zag hoe ik aanmodderde om een fiets met twee kinderen erop een hoge stoeprand op te krijgen;
een voor mij onverwacht en lief compliment;
een ansichtkaartje met 'zomaar, omdat ik aan je denk';
uit jezelf opschuiven of opstaan in bus en tram om iemand een plekje te geven (dus niet tas laten staan tot die ander aangeeft daar te willen zitten);
en al die simpele dingen als deur even openhouden, goedemorgen/middag zeggen, ook op straat, 'dankuwel' tegen de postbode, zwaaien naar een voorbijganger... je kent het wel.

Hilda zei

Nu ik erover nadenk, denk ik dat ik ook maar weer eens wat bewuster aardig ga doen/zijn. :-)
Aardig blogje dus, aardigheid werkt aanstekelijk.

rod zei

Grappig, ik merk dat het hele concept van 'aardig zijn' me direct al totaal irriteert.

Soms is het misschien geen goed idee om aardig te zijn. Soms zijn mensen er helemaal niet van gediend.

Maar als 10 dagen project superleuk want je komt waarschijnlijk zowel jezelf als de ander keihard/superzacht tegen.

Zet 'm op! Ik kijk uit naar je superaardige mail. Ik zou van jou eigenlijk niet anders verwachten!

Aardigs (ipv liefs),
Heleen

Unknown zei

Een erg leuk project, maar ook geen makkelijke. Want wat is aardig?

Volgens mij kan je niet zomaar een vaste definitie geven van aardig doen/zijn. Het blijft altijd een interactie met een andere persoon. Door die interactie is aardig denk ik een relatief begrip. Wat voor de één helpen is, kan voor de ander opdringerig of bemoeizuchtig zijn (of als zodanig over komen)

Er is misschien een verschil tussen aardig zijn en aardig gevonden worden. De interessante vraag hier achter is wanneer valt het aardig zijn en het aardig gevonden worden samen? Wat zijn de elementen hiervan? Kan je die benoemen?

Leuk dat je mensen aan het denken zet, denk graag met je mee!

Groetjes, Janneke

Piece by Piece Webshop zei

Hoi Francis,

In mijn beleving gaat het bij aardig zijn vooral om liefde. Dat je zorgt dat je eigen hart volstroomt met liefde (liefde voor jezelf) en dat je van daaruit ook anderen liefde kan geven. En dat zit hem volgens mij juist in de hele kleine dingen: een glimlach naar iemand die je niet kent, mededogen om je heen (als je iemand kunt helpen, bied het aan), er zijn voor mensen om je heen enz. Maar bijvoorbeeld ook dat je je oordelen over mensen los kunt laten, ook als ze iets doen wat je niet leuk vindt.

Succes met je project!

Groetjes Michelle

Bert-Jan van der Mieden zei

Beste Francis, aanvullend op de reacties die je al kreeg: In wezen gaat het om liefde geven en ontvangen. Dat begint m.i. bij aardig zijn voor jezelf en jezelf aardig vinden. Als we eerlijk zijn naar onszelf toe dan zijn we dat niet altijd en belemmert onze schijnpersoonlijkheid het aardig zijn voor, liefde geven aan, anderen. Deel van het project lijkt mij dus: onderzoek je eigen onaardig zijn. Je minderwaardigheidsgevoelens en -gedachten, je angst, boosheid, teleurstelling, verdriet, enz. waardoor we gevangen zitten in onszelf en we niet aardig kunnen / willen zijn naar de ander toe. verder helpt het als je hl concreet je zielsverlangens realiseert t.a.v. relaties. Aardig zijn is dus m.i. pas duurzaam, als je bewust aardig wilt zijn. Het lijkt paradoxaal, maar dan word je steeds spontaner aardig. Succes en laat s.v.p. weten hoe het verloopt / verlopen is.
Met vriendelijke groeten,

Bert-Jan van der Mieden
twitter.com/vandermieden

Caroline zei

In mijn praktijk zie ik vaak dat juist de 'aardige' mensen erg in de problemen komen, doordat ze hun grenzen onvoldoende aangeven of te weinig voor zichzelf opkomen.

Ik ben een aanhanger van een multidimensionaal wereldbeeld en ervan overtuigd dat alles in drieën komt: het deel wat we als 'positief' benoemen, het deel dat we als 'negatief' benoemen en een neutraal deel.

Hoe meer je je best doet om aan de 'positieve' kant te blijven, hoe beter verstopt het negatieve aspect ervan raakt. Dus als je vooral aardig probeert te zijn, neem je het risico dat je agressieve, ondermijnende, gemene delen ondergronds gaan. Daar kunnen ze zonder dat je er echt grip op hebt, schade aanrichten.


Caroline Franssen
http://www.CarolineFranssen.nl

Conny zei

Hai Francis,

een kleine aanvulling van mij: Ik ga zelf uit van hoe ik zelf door anderen benaderd zou willen worden. Al is dit gelijk mijn eigen valkuil, want niet iedereen reageert en doet zoals ik zelf in een bepaalde situatie zou reageren/doen. Het zijn de kleine dingen, een groet, een helpende hand, een aardig woord, een compliment, stukje oprechte belangstelling, gemeende aandacht, kleine dingen die het verschil maken, denk ik.
Verder vind ik jou al een hele aardige meid dus wat dat betreft is dit project bij voorbaat al een succes!
Groetjes, Conny