maandag 10 mei 2010

10days aardig zijn, dag 1

Wat mooi en ontzettend verwarmend en voedend al de reacties op mijn aardig zijn vraag. Hoe kan ik nu eigenlijk aardig zijn? En daar zit een beetje de crux, aardig zijn an sich zegt niet zoveel. Wat ik zelf aardig vind, kan iemand anders helemaal niet aardig vinden. En door aardig te doen, moet ik mezelf natuurlijk niet op een lager plan zetten.

Wat ik lees in de reacties wil ik hier samenvatten. Geven, zorg, aandacht, liefde voor de ander, geen oordelen hebben, maar wel met een goede intentie en zonder verborgen agenda's. Vooral de goede intentie zien jullie (en ook ik) als een belangrijk punt. Het zou recht uit mijn hart moeten komen. En misschien raakt dat dan de bezwaren die anderen opperen. Namelijk je moet jezelf niet verliezen door per se aardig te willen zijn, tegen wil en dank. Juist de mensen die altijd maar aardig zijn, doen zichzelf tekort. Ze cijferen zichzelf teveel weg. En daar lijden ze zelf, en uiteindelijk ook de anderen, onder. Misschien zit de clou er wel in om vooral voor jezelf aardig te zijn. Onze 'onaardigheden' in onszelf houden ons gevangen waardoor we niet aardig kunnen zijn voor een ander. En dan is er natuurlijk nog de vraag, is mijn eigenlijke doel om aardig gevonden te worden? Dat is zeker niet hetzelfde als aardig zijn! Ook zijn er een aantal suggesties om het een heel praktische invulling te geven in de zin van glimlachen naar iemand, iemand groeten, iemand helpen met boodschappen dragen, en ga zo maar door.

Definitie uit de dikke van Dale:
aardig

aar·dig

bijv. naamw. (ca. 1420 ‘schoon, mooi’) afgeleid van Mnl. aert (aard)

eerste editie 1864

1 · (verouderd) (van personen) door gevatheid een aangename indruk makend
synoniem: geestig

2 · (van kinderen, meisjes) bevallig, lieftallig

3 · (van personen) aangenaam of lief in de omgang
synoniem: innemend, vriendelijk

Aardig zijn is dus aangenaam of lief in de omgang zijn, volgens deze definitie. Dat vind ik dan toch ook weer niet helemaal passen.

Waarom ben ik dit project begonnen? Dat is nu wel de hoofdvraag. Ik wilde aardig zijn voor mezelf door mezelf een 'gemakkelijk' project te gunnen. De projecten tot op heden hebben veel van me gevraagd, veel investeringen in tijd en veel zelfonderzoek. Ik dacht dus laat ik mezelf het niet moeilijk maken en aardig doen. Ik vind mezelf, zoals sommige ook al hebben gereageerd, aardig. Dus het is een kleine inspanning om bewust aardig te zijn. Maar ja, zo werken deze projecten dus NIET. Er zijn geen 'gemakkelijke' projecten. Of beter gezegd, je kunt het jezelf net zo gemakkelijk en moeilijk maken als je wilt. En ik kies niet snel voor de gemakkelijke weg, toch. De precieze invulling geven aan dit project blijft een lastige.

Wat ik vandaag voor een aardige dingen heb gedaan? Ik heb mijn buurvrouw voor de thee uitgenodigd. Dit doe ik niet zo snel en ik vond het wel passen in dit project. En jawel, ook uit goede intentie, het was een oprechte uitnodiging. Wat het me heeft gebracht, is een zeer warm, open en waardevol gesprek waar ik ook weer dingen heb geleerd. Verder heb ik een donatie in orde gemaakt. Dat zou ik al maanden doen. Een kennis van mij gaat 8(!) keer de Alpe d'Huez op fietsen om geld in te zamelen voor de strijd tegen kanker. Sam Pitzalis, go for it! Deze 'aardige' geste was dus iets wat ik van plan was te doen, maar nog niet toe gekomen was om de daad bij het woord te voegen. Een heel praktische aardige actie.

Morgen heb ik een uitdaging. Ik heb dan een gesprek met iemand die ik niet aardig vind. Ik heb me voorgenomen om deze vrouw zo aardig mogelijk te benaderen. Ook met de gedachte dat ook zij iemand is die ook maar het beste van het leven probeert te maken en alles met liefde probeert te doen. We hebben allemaal onze 'pijnen, duistere kanten en dat soort dingen' en misschien herinner ik haar wel aan een van die demonen. Ik ben heel erg benieuwd hoe de interactie nu zal gaan. Als ik oprecht probeer met liefde deze bijeenkomst in te gaan en daarbij mezelf niet klein maak, maar juist in mijn eigen kracht blijf staan! Daarvan houd ik jullie morgen dan op de hoogte.

Ik wil jullie allemaal heel erg hartelijk danken voor jullie bijdragen. Het warmt me lieve lezers!

2 opmerkingen:

Rod zei

Ben benieuwd of deze vrouw waar je morgen een gesprek mee heb ook je blog leest!?

Francis Notten zei

Leuke reactie! Ik heb daar natuurlijk over nagedacht, maar ik vind niet iedereen aardig. Dat mag toch? Ik denk dat ze mij ook niet aardig vind. Maar ik wil nu wel proberen haar aardig te benaderen. Kijken wat het me brengt.

Aardigs,
Francis