dinsdag 11 mei 2010

10days aardig zijn, dag 2

Goedenavond lieve lezers, ik wil nog graag mijn ervaringen van vandaag met jullie delen!

Eerst iets waar aardig zijn voor een ander in strijd kwam met aardig zijn voor mezelf. Dat gebeurde gisterenavond. Mijn lief wilde iets dat ik niet wilde. Ik heb daarbij het aardig zijn voor mezelf voor laten gaan. En dat vond ik moeilijk. Ik had liever aardig geweest voor mijn lief, dat gaat me makkelijker af. En hier komt het thema terug dat al eerder ter sprake kwam. Je mag jezelf niet verliezen in het aardig zijn. Ik heb er nog steeds moeite mee dat ik mijn lief heb teleurgesteld, maar ik ben wel blij dat ik mijn eigen grenzen bewaakt heb.

Dan ging ik vandaag aardig het gesprek in met iemand die ik niet aardig vind. En ik heb vooral mezelf ermee verrast. Ik vind deze dame nog steeds niet aardig, of beter gezegd, ze ligt me niet. Maar ik had me voorgenomen aardig te zijn. En wat er vooral anders ging dan anders, is dat ik me niet mee liet nemen door haar onaardigheden. Onze gesprekken verliepen altijd stroef, want als zij onaardig tegen mij deed, deed ik onaardig terug. Eigenlijk ontstond er dan soort gekissebis om niks. Vandaag was ik bewust en wilde ik aardig blijven. Waardoor onaardige opmerkingen van die dame eigenlijk langs me heen gleden omdat ik er niet op reageerde. Ik hoop dat ik mezelf duidelijk kan maken. Doordat ik aardiger tegen haar was, was ik aardiger tegen mezelf omdat ik me niet liet irriteren door dingen waar ik me normaal wel aan had geïrriteerd. Het gesprek was daardoor voor mij een stuk aangenamer. En dat is een enorme winst! Ik ben trots.

Later vanmiddag had ik nog een gesprek waar ik eigenlijk geen zin in had. Bij de bank. Ik realiseerde me in de loop van gesprek dat ik bewust aardig zou zijn. Ik was even mijn project vergeten. En wat er weer gebeurde, is dat vooral voor mezelf de situatie omdraaide. Ik irriteerde me niet meer. Dus weer, door aardig te zijn voor de ander, was ik aardig voor mezelf. Ik ben zelf erg verbaasd over deze ontdekking!

Ik word er zelf weer blij van, ik hoop jullie ook! Ik ga op reis, ik hoop dat ik de komende dagen wel kan blijven bloggen, ik doe mijn best. Hopelijk tot morgen!

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik word er ook blij van! Ik hoop dat héél veel mensen je voorbeeld volgen en aardig gaan doen tegen mensen waar ze zich eerst aan ergerden. Want als je irritatie verdwijnt, voel je je meer ontspannen en dat is, zoals je zelf al schreef, ook aardig voor jezelf. Bovendien kan je dan veel helderder blijven denken, werkt ook in ieders voordeel.
Je wil jezelf niet verliezen in aardig zijn, lees ik. Dat hoeft ook niet, integendeel. Aardig zijn betekent niet dat je overal Ja en Amen op zegt.Je kan heel goed voor jezelf opkomen en dat op een aardige, respectvolle manier doen. Degene die wordt teleurgesteld kan altijd boos op je worden al breng je het nog zo aardig... (Slecht nieuws blijft slecht nieuws) Máár als jij dan toch aardig blijft (begripvol én duidelijk bij je standpunt blijvend) geeft het jou en de ander een veel beter gevoel. En het voorkomt dat je vaak in dezelfde situatie komt.
Ik vind het erg leuk hoe je je ervaringen beschrijft, het maakt nieuwsgierig naar het vervolg! Veel plezier op je reis,
Groetjes,
Tine