vrijdag 3 september 2010

Proberen zwanger te worden, dag 7

Vandaag was de stap het medische circuit in. Mijn lief en ik zaten bij de huisarts. Deze goede man, die al meer dan 20 jaar mijn huisarts is, hield een heel relaas over fertiliteitsproblemen. En natuurlijk gaat deze blog daar uiteindelijk ook over. En toen een heel relaas over het 'instrumenteren' van een zwangerschap. En hoe weinig kans we hebben op een baby. Ook via de instrumentele weg is de kans enorm klein (25%) en dus niet erg hoopgevend.

Dat is uiteindelijk de harde waarheid. Ik ben nu eenmaal 40 en na je 35ste neemt de kans op een bevruchting schrikbarend af. Tsja. En dan het welbekende verhaal over hoe het 30% bij de vrouw, 30% bij de man en 30% bij de combinatie kan liggen. Nu hebben mijn lief en ik bewezen dat we wel een bevruchting kunnen bewerkstelligen, ik ben immers een jaar geleden zwanger geweest. Helaas is die zwangerschap afgebroken door een miskraam. Maar sindsdien ben ik niet meer zwanger geweest en vinden we het wel tijd om medisch uit te laten zoeken of alles wel in orde is.

De huisarts kon zich daar prima in vinden. Als wij samen nog heel graag een kindje wilden, dan moesten we naar een gynaecoloog. Die kan bijvoorbeeld onderzoeken of ik misschien al in de overgang ben. Of het zaad van mijn lief van redelijke kwaliteit is. Of er andere hormoon-ongeregeldheden zijn. Eigenlijk gewoon of het fysieke allemaal in orde is. Direct naar de fertiliteitspoli gebeld. Ik werd eerst ingedeeld bij een arts in opleiding. Daar is mijn ervaring wisselend mee, en ik merk dan ook vaak dat ze dan toch weer weg zijn als je nog een keer moet komen. Dus na wat doorvragen, is de afspraak nu bij een vrouwelijke arts (afgestudeerd en wel). Overigens begreep ik van de huisarts dat de gynaecoloog die in ons ziekenhuis zit, landelijk bekendheid geniet op het gebied van fertiliteit. En dat alle gynaecologen één team vormen en dus het niet uitmaakt bij welke persoon ik precies terechtkom.

Vinden jullie mij een idioot? Ik pak alles aan nu. Het boek van Lisa Olson ligt hier ook nog steeds. Heb het alleen te druk gehad met werk om het verder te lezen. Maar als onderdeel van stap 3 staat de afspraak voor acupunctuur al. Misschien nog even leuk om te vermelden, de Chinese kruiden die zij aanbeveelt:
wilde yams, gezegende distel, vloeibaar chlorofyl, astragalus, pompoenzaad, agnus castus, rode frambozenbladeren, klaver, eenhoornwortel, teunisbloemolie, zilverkaars, alfafa, kelp, Ho Shou Wu, en de laatste damiana, wat ook het libido zou verhogen. Nu wil ik direct bij zeggen, ga deze kruiden alsjeblieft niet zomaar gebruiken! Ik heb er een paar op google opgezocht en ze zijn allemaal vrij sterk. De meeste dienen ervoor om je hormonen te balanceren. Ik vond het grappig om even het lijstje te vermelden en pompoenzaad en alfafa zijn natuurlijk veilig te eten.

Ik heb trouwens nog twee links gekregen naar boeken en websites die vrouwen geholpen hebben. NaturalFertilityPresciption en Taking charge of your fertility. Misschien hebben jullie er nog iets aan.

Maar ik heb er zelf nog eens verder over nagedacht. Lisa Olson heeft een heel uitgebreid programma en dat heeft voor haar gewerkt. Maar dat wil niet zeggen dat het voor mij of voor jou ook werkt. Ieder mens heeft zijn eigen blokkades waarom dingen soms niet gaan zoals je zou willen. En bij Lisa werkte haar programma. Ik ga mijn eigen programma doen, waar ik dingen in ga verwerken waarvan ik denk dat het nut heeft. En dan kan ik ook een boek gaan schrijven zoals Lisa Olson. Met een programma dat voor mij heeft gewerkt. Maar laat ik dat niet gaan doen.

De afspraken staan! Medium, acupuncturiste, personal trainer, psycholoog, gynaecoloog. En dan ga ik daaruit eens destilleren wat nu echt bij mij past. Misschien wordt dat dan wel gewoon yoga en meditatie :-).

Ik ga weekend houden, morgen fluiten bij de hockey van dochterlief. Dat brengt me op een afsluitende gedachte. Ik heb het geluk al moeder te zijn. Zou ik 'tevreden' kunnen zijn met het moederschap van twee? Soms voelt mijn blog oneerlijk tegenover de lezeressen die kinderloos zijn. Ik kan me alleen maar verontschuldigen als ik jullie tekortdoe, dat is niet mijn bedoeling. Als ik me al realiseer wat de pijn is die ik voel, kan ik me alleen maar een kleine voorstelling maken bij de pijn die jullie moeten voelen. Ik wil mezelf alleen ook niet tekortdoen. En ik schrijf dus mijn verhaal over mijn zoektocht naar vrede voor mij. En helaas is die voor mij heel moeilijk te vinden zonder het nog zo gewenste kindje.

4 opmerkingen:

Saskia Juijn zei

NEE, Francis, je bent geen idioot! Logisch dat je alles probeert, of in ieder geval overweegt, om de kans te vergroten op vervulling van je liefste wens, een kindje van jou en je lief.

Dus als ik jou was zou ik vooral doen waarbij je je goed voelt, zoals ik ook al eerder schreef. En daarnaast ook aandacht geven aan het proberen te accepteren dat je uiteindelijk geen invloed hebt op zwanger worden, zoals je masseuse gister zei en jezelf ook wel wist, zo schreef je.

Dat laatste aspect, wat ik eerder 'loslaten' noemde - maar misschien is 'overgave' een beter, minder kwetsend, woord-, is natuurlijk veruit het lastigste, omdat je niets kunt dóen, maar juist moet accepteren wat er is. Gelukkig vind je genoeg mensen op je pad, zoals die geweldige masseuse, die je daarin kunnen ondersteunen.

Dus volgens mij ben je hardstikke goed bezig. Je hebt oog voor het 'doen', en voor het 'niets kunnen doen', als slaat de balans dan soms iets meer naar de ene kant door. Maar dat hoort erbij, je bent ook maar een mens!

Ik dank je nogmaals voor het delen van je verhaal. Het raakt veel mensen, zo te lezen, en dat is op zich al heel veel waard!

Kimminita zei

Als jij een idioot bent, ben ik dat ook, hahaha. Dus laat ik dan maar zeggen dat je dat niet bent ;-)

Marjan Born zei

Goed dat je naar de Gynaecoloog gaat Francis. De basis van het zwanger worden ligt toch uiteindelijk in jullie lichamen en de staat waarin deze zich nu bevinden. Het is waar dat de vruchtbaarheid afgenomen is door je leeftijd. Dat wil idd niet zeggen dat je geen gezonde zwangerschap meer kunt krijgen.
Alle gezonde dingen die je 'erbij' doet kunnen daar alleen maar aan bijdragen. Ik wens voor jullie dat alles nog tiptop in orde is. :-)
Wat ook rust geeft. En dat kun je met je psycholoog bespreken is te kijken waar jouw onrust vandaan komt. Je kunt zeggen; ja, haha, dat is simpel, omdat ik zwanger wil worden! Je kunt ook verder kijken naar het onderliggende gemis. Wat heeft je kinderwens zo aangewakkerd? Waar verlang je zo naar?
Warme groet, Marjan

heleen + rod zei

Lieve Francis,

Mijn advies: De beste gyn zoeken die er is, vandaag nog, en dan gewoon alles doen wat er maar mogelijk is, en zo snel mogelijk!

Mediteren en kruiden: Prima, maar je hebt tijdsdruk. Je wilt niet later zitten met dat gevoel van: 'Had ik dit of dat maar geprobeerd!'.

Laat je zeker niet afschepen met een arts in opleiding (wat denken ze wel! en wat denkt die huisarts wel niet!), maar stap naar de directeur van de privé kliniek. Bij de privé klinieken krijg je geen preek van: Tsja, je bent te laat, te oud. Daar krijg je een heel andere benadering: Wij gaan jou zwanger maken, en we beginnen vandaag! Dat is namelijk wat zij doen, en ze zijn er goed in!

Zij trekken 'The Big Guns' uit de kast. IVF en hormonen enzo, het is niet leuk, het is niet gezond, het is niet goedkoop, het is niet romantisch, maar je wilt een baby en zij doen dat, elke dag.

En als je daar alles over wil weten, dan bel je me gewoon!

Ik ben heel trots op de medici die mij hebben geholpen mijn mooie kinderen te maken.