Zoeken in deze blog

vrijdag 17 juni 2011

10 days een winkel beginnen, dag 4

Vandaag is mijn Oom (broer van mijn moeder) 80 geworden. Dat betekent dat mijn vader dit jaar ook 80 geworden zou zijn. Zo kennen mijn ouders elkaar, Papa zat bij Oom in dienst en werd door Oom mee naar huis genomen. En zo ontstond de relatie.

Dus deze Oom doet me altijd aan mijn ouders denken, en ook al is het de broer van mijn moeder, hij doet me vooral aan mijn vader denken. Waarschijnlijk mede omdat hij een voorbeeld is van hoe Papa nu had kunnen zijn.

Wat heeft dit met een winkel beginnen te maken? Alles en niets. Mijn vader was een winkelier in hart en nieren. Zijn hele arbeidsleven heeft hij bij een groot warenhuis gewerkt. Begonnen als jongste winkelbediende op zijn zeventiende en geëindigd als bedrijfsleider. En altijd heeft hij met de droom geleefd van een eigen winkel.

Een droom die hij heeft doorgegeven aan mij. Onbewust of bewust. Een droom die hij van zijn vader heeft meegekregen, die had verschillende winkels in fournituren en nachtkleding. Bij de verdeling van de winkels was er één broer teveel en mijn vader, de jongste, was volgens de oudste zus, het beste in staat in loondienst te werken.

En nu ben ik bezig een winkel in brei- en haakgarens en handgemaakte artikelen (door te) starten. Het wijkt niet eens zover af van die vroegere winkels uit mijn vaders familie.

Vandaag mis ik hem iets meer dan andere dagen. Ik wilde dat hij er was met zijn goede raad. Ik wilde dat hij er was om me bij te staan met zijn praktische en pragmatische instelling. Ik wilde dat hij er was zodat ik wist dat hij trots op me is.

maandag 13 juni 2011

10days een winkel beginnen, dag 3

Er is eigenlijk niet veel nieuws en ook weer wel. Ik heb mijn ondernemingsplan ook naar een andere bank gestuurd en wacht nu hun reactie af. Ik heb er vertrouwen in, omdat het een goed verhaal is. Bovendien vind ik het voor mezelf ook belangrijk dat het verhaal klopt.

Ik heb aardig wat keren met de cijfers zitten goochelen, ook omdat ik voor mezelf een reëel beeld wilde hebben. Dat is gelukt! Uiteindelijk is het plaatje dat ik heb gemaakt niet te optimistisch maar wel haalbaar qua omzet en resultaten. En met dat plaatje is het ook haalbaar aan de andere kant. Aan de inkomstenkant voor mij.

Het gesprek met de eerste bank heeft me verder aan het denken gezet. Bijvoorbeeld heb ik gelezen over qredits, verstrekker van microkredieten. Zij lenen niet alleen geld, maar coachen de startende ondernemer dan ook. Dat is natuurlijk altijd goed, hulp van buitenaf. Ik ga daarvoor mijn netwerk inschakelen. Daarin ken ik een oud-winkelier die graag wil helpen.

Verder ben ik nu allerlei gesprekken aan het aangaan met de creatievelingen onder ons. Zo heb ik donderdag een dame ontmoet die, vind ik dan, erg leuke en mooie dingen haakt maar ook naait. Het was een verkennend gesprek, maar we zien allebei een samenwerking zitten. Bovendien heeft ze ook een vriendin die graag breit en dat ook in opdracht wil doen. Ik zie mogelijkheden!

Dinsdagavond tref ik de volgende creatieve dame en, hoe bizar is dat, die blijkt mijn buurvrouw te gaan worden. Terwijl we elkaar op internet hebben ontmoet, via een blog en Twitter. Al eerder had ik een zeer creatieve vrouw ontmoet op een kledingavond die zelf sieraden maakt. Ook haar hoop ik deze week verder te spreken. En dan loop ik zaterdag over de antiekmarkt hier, doe ik bijna nooit meer, en staat daar een kraam met zelfgemaakte etagères van onder andere Delfts Blauw. Ook daarmee zie ik mogelijkheden!

Het wordt zo ontzettend leuk allemaal! Wil het liefst nu starten.

woensdag 8 juni 2011

10days een winkel beginnen, dag 2

Zo gisteren een gesprek gehad bij de bank. Ook weer nieuw voor me. Het is toch een soort sollicitatiegesprek waarbij je behoorlijk wordt doorgelicht. Terecht, vind ik, want zo'n bank gaat toch een behoorlijke verantwoordelijkheid met je aan. Ze moeten erop vertrouwen dat jij je verhaal waar gaat maken.

Ik vond het een aangenaam gesprek. Er zat een prettige dame tegenover me, die duidelijk heel goed wist waar ze het over had en die kritische vragen stelde. Ik ben met een aantal tips naar huis gegaan en een aantal zaken waar ik nog over na ga denken.

Hoe bied ik hypes rondom haken en breien het hoofd? Ga je erin mee met het gevaar dat je te laat bent? Hoe herken je hypes? Hoe zie je ze aankomen?

Nu ga ik mijn ondernemingsplan nog wat verder uitwerken! En ik ben een planning aan het maken van wat ik allemaal nog moet doen. Spannend? Absoluut! Leuk? Helemaal leuk! Heb ik er zin in? JA!!!!

maandag 6 juni 2011

10days winkel beginnen

Iets heel anders, zullen jullie denken. Dat is ook zo, maar ik ben de afgelopen tijd nog nooit zo snel gegroeid en heb nog nooit zoveel geleerd in een korte tijd! Wat is dat leuk zeg.

Een ondernemingsplan, nog nooit geschreven! Een exploitatiebegroting? Nieuwe kost voor mij. Een liquiditeitsprognose? Geen idee. En toch heb ik dat allemaal weten te schrijven en maken.

Door het overlijden van de eigenaresse van een lokale winkel in brei- en haakgarens, doet zich de mogelijkheid voor deze winkel door te starten. Uiteraard is het overlijden een trieste zaak, mijn deelneming gaat dan ook uit naar de nabestaanden. Ik wil dat niet bagatelliseren.

Echter voor mij is het een kans, een mogelijkheid, een toekomst. Ik kan van mijn hobby, mijn passie, mijn werk maken. Ideeën te over! Graag houd ik jullie middels mijn blog op de hoogte van de ontwikkelingen. Dus houd mijn blog in de gaten!

Francis