Zoeken in deze blog

woensdag 31 maart 2010

Ik mag er zijn, dag 1

De titel klinkt misschien wat arrogant, maar dat is juist niet de bedoeling. Ik heb het nodig om over mezelf te denken 'ik mag er zijn'. Ik ga dan ook 10 dagen werken aan mijn zelfvertrouwen. Onder begeleiding van Robert Haringsma van www.ivpp.nl ga ik 10 dagen aan mijn waardigheid werken.

Waar ik zo in eerste instantie achter kom, is dat ik streng voor mezelf ben. Zo vind ik dat ik mijn zelf opgelegde dingen vol moet houden. Weten jullie mijn project sportvasten nog? Wat hier uit voortgekomen is, is dat ik mezelf heb voorgenomen elke dag te sporten. En ik mag elke dag nog maar twee maaltijden met koolhydraten eten. Best strenge eisen, al zeg ik het zelf. Als dat nu een keer niet lukt, ben ik direct boos op mezelf. Ik heb bijvoorbeeld vandaag niet hardgelopen en ik vind dat slecht van mezelf.

Laat ik dat laatste voorbeeld nu eens proberen om te draaien. Sinds ik heb gesportvast sport ik meer dan ervoor. Ik loop sindsdien gemiddeld twee keer per week 45 minuten hard, terwijl ik ervoor hooguit één keer per week 30 minuten liep. Ik voel me fitter en ben in betere conditie. Bovendien ben ik sinds ik begon met sportvasten 3 kg afgevallen en 3% vet kwijt. Dat zijn erg goede resultaten waar ik trots op mag zijn! Ik mag er zijn.

Ook ben ik vandaag bezig geweest met mijn Vereniging van Eigenaren. Ik vind dat ik daarin faal. Zo heb ik bijvoorbeeld de onduidelijkheid over onze elektravoorziening vandaag niet op kunnen lossen, dat terwijl we vanavond vergadering hebben. Ik baal daarvan. Ik heb hoofdpijn en voel me zwaar en vermoeid. Dit terwijl het totaal niet mijn verantwoordelijkheid is om die onduidelijkheid op te lossen. We hebben namelijk een VvE-beheerder en het is gewoon zijn werk. En daarnaast kan ik het niet eens oplossen omdat er veel zaken buiten mijn macht liggen.

Dus ik kan beter denken. Moet je eens kijken wat ik vandaag allemaal bereikt heb! Ik heb letterlijk geld verdiend voor de VvE omdat ik ontdekt heb dat schoonmaakwerk nog maar met 6% in plaats van 19% belast hoeft te worden. En dus heb ik onze VvE 13% bespaard op schoonmaakwerk. Daarnaast heb ik alle actiepunten geïnventariseerd, alles geordend en een aantal zaken uitgewerkt. Ik heb echt heel veel gedaan en bereikt vandaag! Ik mag er zijn.

Ik vind het enorm confronterend om nu al te constateren hoeveel ik mezelf tekort doe. Ik kan werkelijk wel meer dan 10 blogposten vullen met alle voorbeelden waar ik mezelf minderwaardig maak. Dat wil dus zeggen dat dit voor mij een zeer nuttig project is. Ik ben goed bezig, ik mag er zijn!

dinsdag 30 maart 2010

Vooravond van project 3, waardigheid

Ik weet dat ik gisteren vooral bezig ben geweest met structuur en in kaart brengen wat ik nu zoal doe. Maar mijn volgende project wordt toch iets anders.

Waar ik namelijk ook tegenaan loop, is dat ik mezelf vaak tekort doe. Mijn zelfvertrouwen is niet voldoende. Vooral op het stuk waardigheid, oftewel ik voel me regelmatig minderwaardig. Ook vind ik zelf dat ik dingen moet, en als het dan niet lukt, dat ik faal.

Zoals mijn vorige project positief denken. Ik vind dat ik dan altijd positief moet denken. Dat ik in elke situatie naar de positieve elementen moet zoeken. Ik ben dan heel streng voor mezelf en leg mezelf van alles op. Dan schiet je door.

Zo ook nu met de VVE van mijn appartementencomplex. Ik vind dat ik alles op moet lossen. Dat ik het helemaal vlot moet trekken. Dat alleen ik daar verantwoordelijk voor ben. Een van de stappen in positief denken, was natuurlijk je realiseren dat je niet perfect bent. Kennelijk heb ik daar moeite mee. En je zou dus ook kunnen zeggen dat ik minderwaardig over mezelf denk.

Nu heb ik net uitgebreid getelefoneerd met Robert Haringsma van www.ivpp.nl en al pratende kwamen we tot de conclusie dat mijn waardigheid in zelfvertrouwen best een opkikker kan gebruiken. Hoe kleed ik dat nu in in de #10days.

Mijn uitdaging wordt te herkennen wanneer ik mezelf niet waardig genoeg of met niet genoeg zelfvertrouwen gedraag. Wanneer ik mezelf tekort doe. En hoe ik dat gevoel en die gedachten dan om zou kunnen draaien. Om het iets concreter te maken. In discussies heb ik vaak de neiging mijn eigen mening op te geven omdat ik het belangrijker vind om aardig te worden gevonden. Ik schik me dan graag naar de ander en blijf niet voor mijn eigen mening staan. Daarmee gedraag ik me dan minderwaardig ten opzichte van die ander. Dat is jammer, want ik zou ook gewoon kunnen denken 'jij hebt een andere mening, maar ik blijf bij mijn eigen mening, want ik vind dat nu eenmaal belangrijk of terecht of kloppen'. Dan blijf ik in ieder geval in mijn eigen waarde staan.

Ik weet niet of het voor jullie al een beetje duidelijk wordt, maar morgen kom ik met concrete voorbeelden! Dat beloof ik. Tot morgen lieve lezers.

maandag 29 maart 2010

Positief denken, the days after

Gisteren heb ik al even een balletje opgegooid over het structuur aanbrengen in mijn leven. Zo bezig zijnd met deze blog en de projecten merk ik dat er zich steeds andere issues zich aandienen. Qua structuur lijkt het er nu op dat mijn structuur de kinderen zijn en dat ik daar de rest omheen plan. En dat is niet zoals ik het zou willen. Ik ben moeder, dat klopt, maar ik ben nog veel meer! Ik ben schrijver, vertaler, ondernemer, iemands lief, vriendin, zus, vrijwilliger, enzovoort.

Om even een situatieschets te geven wat ik nu zoal doe. Laten we het opdelen in blokjes, niet per se in volgorde van belangrijkheid. Ik zet bij ieder blokje mijn tijdsbesteding erachter van de doordeweekse uren (dus weekend tel ik niet mee).

Werk: ik vertaal, regel vertalingen in mijn functie als vertaalbureau, ik schrijf, ik doe pr voor mijn boek 'Ik moet je achterlaten, stap voor stap door het rouwproces', doe mijn administratie, acquireer, bezoek netwerkbijeenkomsten, enzovoort. Tijdsbesteding gemiddeld 40 uur per week.

Gezinsleven: ik heb twee kinderen van 6 en 9 met allerlei activiteiten op en buiten school. Dus dit varieert van het kijken naar balletvoorstellingen tot luizenmoeder zijn tot bijwonen van algemene ledenvergaderingen op school. Aangezien hun vader in Noord-Limburg woont, doe ik het leeuwendeel van deze activiteiten. In een gemiddelde week betekent dit toch wel zeker een voorstelling, optreden op school, een schoolhockeytoernooi, een schoolvoetbaltoernooi of een studiedag, enzovoort. Overigens gaan ze wel naar BSO en heb ik ook oppas aan huis. Maar ook hier moet ik dus wel eens inspringen. Tijdsbesteding gemiddeld 12 uur per week.

Relatie: ik heb een vriend waar ik mee golf, naar de film ga, uit eten ga, op de bank zit, enzovoort. Tijdsbesteding gemiddeld 8 uur per week.

Vrijwilligerswerk: ik begeleid momenteel één cliënt op haar rouwproces via Humanitas. Verder hebben we vergaderingen en ga ik naar lezingen of studiedagen over dit onderwerp. Tijdsbesteding gemiddeld 8 uur in de maand en dus 2 uur per week.

Sport: ik ga twee keer per week een uur naar de sportschool om te trainen met een personal trainer. Daarnaast wil ik graag nog twee uur cardio doen, dus ik ga vaak twee keer per week een uur hardlopen. Ik zou ook nog yoga willen doen, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dat er nu niet van komt. Tijdsbesteding gemiddeld 6 uur per week.


Sociaal leven
: ik zie mijn vrienden graag. Dus zeker één keer per week heb ik een sociaal iets, een etentje, wat drinken in de stad, naar de film, enzovoort. Tijdsbesteding gemiddeld 4 uur per week.

Huishouden: ik doe de was, afwas, ruim op, doe boodschappen, kook, enzovoort. Ik heb wel een werkster voor het echte schoonmaakwerk en de strijk. Tijdsbesteding gemiddeld 1 uur per dag en dus 5 uur per week.

Zelfontwikkeling: ik ga twee keer per maand naar een coach, ik ga twee keer per maand naar een oefentherapeute. Tijdsbesteding 10 uur per maand en dus 2,5 uur per week.

Me time: ik ga één keer per maand naar een masseuse. Ik kijk wel eens een serie op tv. ik zou graag meer me-time hebben. Tijdsbesteding 3 uur per maand masseuse is 0,75 en 2 uur per week serie, totaal 2,75 uur per week.

Allerlei: ik woon in een appartementencomplex en zit daar in het bestuur van de VVE. Ik verkoop tweedehandsboeken via bol.com. Ik heb een ander huis gekocht, dus verkoop nu mijn eigen appartement en moet van alles regelen voor het andere huis. Tijdbesteding gemiddeld 6 uur per week.

Misschien is het voor jullie niet zo interessant wat ik allemaal doe, maar je kunt voor jezelf ook zo'n lijstje maken. Ik schrik er zelf wel een beetje van wat ik allemaal doe en wil doen. Het ziet er als veel uit. Is dit herkenbaar? En wil ik dit nu echt allemaal? Als ik het weekend niet meetel, blijven er in een week 80 uur over (naast slapen). Als ik nu gewoon optel wat ik doe, kom ik al op 88,25 uur. Dan heb ik nog geen tijd om te eten bijvoorbeeld. Kortom ergens besteed ik minder tijd aan dan dat ik zou willen.

Nu wil ik het afzetten tegen wat ik wil met mijn leven. Het voert wat ver om dit allemaal in één post te verwerken. Dus ik ga hier morgen mee verder. Woensdag begin ik weer met de volgende #10days, dus ik heb nog een dag om iets anders te onderzoeken, om hier nog even verder over te filosoferen.

zondag 28 maart 2010

Evaluatie positief denken

Ik had mezelf het weekend nog extra gegeven om aan positief denken te werken. En ik moet zeggen dat het gisteren heel erg goed heeft gewerkt. Het was een spannende dag, want mijn appartement was te bezichtigen in de open huizenroute. Dat vergt wel inzet van positief denken. Er zijn allerlei twijfelmomenten, waar je in een negatieve gedachtenspiraal terecht kunt komen. Ik wil hier nu niet over uitwijden, want juist die gedachten willen we negeren en dus NIET benoemen. Belangrijker is te benoemen hoe ik het heb omgedraaid.

Toen het even stil was en er geen bezichtigingen waren, heb ik de deur opengegooid, David Gray hard aangezet en ben ik hier in mijn eentje gaan dansen. De armen in de lucht, ogen dicht, me mee laten voeren op de muziek! Heerlijk, gewoonweg heerlijk. In plaats van te blijven hangen in twijfels, gewoon lekker genieten van het moment en positieve energie laten stromen.

Ook heb ik dit weekend allerlei zaken besproken met mijn lief. We hebben rustig kunnen communiceren, zonder verwijten, zonder gedoe. Gewoonweg tegen elkaar uitspreken waar we mee zitten en kijken hoe de ander daarin kan helpen. Twee belangrijke onderwerpen aangekaart. Daarnaast hebben we meer dingen gedaan waarin we in elkaar hebben geïnvesteerd. Het resultaat van positief denken is niet te kwantificeren, maar ik kom wel tot de conclusie dat ik me een beter mens voel.

Het wordt bijna weer tijd voor het volgende project. Ik twijfel nu tussen structureren en betere balans vinden tussen kinderen, lief, werk en me-time. En werken aan mijn zelfvertrouwen. Ik denk dat het #10days structuur wordt met op tijd komen erbij.

Morgen laat ik het jullie weten!

vrijdag 26 maart 2010

Positief denken in 10 dagen, dag 10

De laatste dag zit erop. Positief denken. Bij dit project is en blijft het lastig om precies te verwoorden wat het met me heeft gedaan. Ik vind het zelf jammer dat ik het complimenten geven en positieve dingen voor mezelf doen niet langer heb volgehouden. Dus ik heb zojuist besloten dit project met in ieder geval het weekend te verlengen.

Ik ga morgen en overmorgen terug naar de basis van positief denken. Bewust de dag leven en complimenten geven, lachen, een goede daad doen, iets leuks voor mezelf doen.

Ik houd het vandaag kort, tot morgen!

donderdag 25 maart 2010

Positief denken in 10 dagen, dag 9

Mijn opdracht voor vandaag was eigenlijk een gemakkelijke. Ik heb geen problemen meer, maar situaties! Ik had vandaag wel een situatie gaande. Er zijn strubbelingen binnen onze VVE en het vraagt tijd en energie. Het helpt wel om het niet als een probleem te zien. Om ernaar te kijken als iets dat een situatie is, waar iets mee moet worden gedaan. Een probleem voelt veel zwaarder dan een situatie.

Ik vind zelf dat ik een positieve dag heb gehad. Mede omdat project 3 alweer klaar ligt. Ik denk zelfs zodanig klaar dat ik het direct aansluitend op dit project doe. Ik doe project 3 in samenspraak met Robert Haringsma, www.ivpp.nl. Ik ga er morgen dieper op in, omdat ik natuurlijk eerst nog stap 6 af wil ronden.

Stap 6: Ontwikkel de gewoonte om het "V"-woord vaker te gebruiken. Het "V"-woord is vertrouwen. Heb lef en steek je nek eens uit! Het ergste dat er kan gebeuren is dat je niet meteen het gewenste resultaat krijgt. Heb vertrouwen in jezelf, anderen en in je situatie.

En project 3 zou daar weer precies op aansluiten. Vertrouwen hebben in jezelf, zelfvertrouwen. Morgen meer.

Ik wil nog iets kwijt. Ik ben iets verder gekomen met mijn proces van vergeven. Elk mens heeft in zijn leven beschadigingen opgelopen. Uiteindelijk is een ieder van ons gewoon een mens dat ook maar probeert er het beste van te maken. Je kunt een ander wel van alles verwijten, maar die ander doet ook alleen maar zijn of haar best en wil niet jou kwetsen. Niemand is op deze aarde om een ander te kwetsen. En iedereen draagt zijn eigen verdriet met zich mee en probeert daar op zijn eigen manier mee om te gaan. Je hoeft een ander niet te vergeven, er valt niets te vergeven. We doen allemaal alleen maar ons best!

Nu ga ik slapen, tot morgen!

woensdag 24 maart 2010

Positief denken in 10 dagen, dag 8

Dag 8 zit er alweer op. Dit project gaat heel snel voorbij. Het is moeilijker te beschrijven hoe het precies gaat dan het sportvasten. Daar kon ik ook cijfers overleggen en dat kan hierbij niet. Het is niet meetbaar wat ik doe.

Vandaag was de stap om te beslissen dat ik niet perfect ben. Die stap kwam goed van pas! Vanochtend een goed gesprek gehad met een uitgever over mijn boek 'Ik moet je achterlaten'. We zien beide mogelijkheden in een positieve samenwerking. Direct een deadline afgesproken voor mijn tweede boek. Dat zijn goede, positieve, energiegevende dingen!

De tijd ging alleen veel te snel. Dat mag ik niet zeggen. De tijd was zo nuttig besteed dat hij sneller verstreek dan ik dacht. Klinkt dat al positiever? Uiteindelijk was ik te laat voor het optreden van mijn dochter haar ballet. Het huilen stond me nader dan het lachen. Ik heb mezelf wel vier keer moeten zeggen 'ik ben niet perfect'. Ik heb dochterlief geknuffeld en excuses aangeboden. Ik heb gezorgd dat de oppas erg leuke traktaties heeft gemaakt voor morgen, ik heb heel veel kleine cadeautjes voor haar gekocht. Kortom, ik ben echt wel met haar bezig geweest.

Ik ben niet perfect. En dat wil ik zo graag wel zijn. Continu positief denken is een uitdaging en ik verwacht nu dat 10 dagen te kort ervoor is. Hoewel de schrijver van de blogpost 'In zes stappen positief denken' suggereert om de stappen een week lang te volgen en dat je je dan een ander mens voelt.

Stap 5 voor morgen is het woord 'probleem' verbannen. Er zijn situaties of uitdagingen, maar geen problemen. Ik ben niet perfect, vandaag niet verder gekomen met het vergeven. Dat wil ik morgen wel weer meenemen.

Opstaan, in de spiegel kijken en lachen. De hele dag genieten van alle kleine dingen die op mijn pad komen! En alle situaties positief benaderen. Vergeven van mensen uit het verleden en loslaten. Het wordt weer een leuke dag.

Tot morgen!

dinsdag 23 maart 2010

Positief denken in 10 dagen, dag 7

Het is even een innerlijk gevecht om deze post te schrijven. Hoe kun je positief schrijven als je chagrijnig bent? Dat is lastig.

Maar laat ik deze dag gaan verwoorden. De dag is heel positief verlopen. Ik heb mezelf vanochtend voor de spiegel complimenten gegeven. Dat maakte me aan het lachen en ik begon mijn dag dus met een heel positief en vrolijk beeld. Ik kreeg een compliment van een klant, dat kreeg ik gewoon cadeau. Ik ben gaan hardlopen en heb mezelf tijdens het lopen gecomplimenteerd en ook over het feit dat ik ben gaan lopen.

Kortom het mezelf complimenten geven, verliep voorspoedig. Ook de kinderen complimenten geven, ging goed. Dat stuk heb ik er redelijk vanaf gebracht. Het was ook de bedoeling dat ik in negatieve situaties het positieve moest zoeken. Nu, daar werd het al lastiger. Vanavond heb ik lichte hoofdpijn. Dat is een negatieve situatie. Wat is het positieve dat ik daarin zou kunnen vinden? Dat weet ik echt niet, dat was mijn innerlijke gevecht waarmee ik net begon.

Dan nog over het vergeven. Dat heb ik geprobeerd en bij één persoon heeft dat wel gewerkt! Ik ben milder geworden, kan ook zien dat die persoon een eigen gevecht aan het voeren is. Bij een andere persoon is het juist helemaal niet gelukt. Dat is jammer, want ik merk hoeveel rust het geeft om iemand te vergeven! Blijkbaar zit die andere persoon dieper. Morgen is er nog een dag! Ga ik het toch weer proberen. En stap 4 is beslissen om niet perfect te zijn. Ik hoef dus niet perfect te zijn! Dus dat het niet gelijk gelukt is vandaag, is niet erg!

En ik wil de goede dingen van vandaag opsommen:
Klant belde dat hij uitermate tevreden was over vertaalklus
Ik heb mails die al heel lang onbeantwoord waren, beantwoord
Ik heb weer werk gemaakt van de promotie van mijn boek 'Ik moet je achterlaten'
Ik heb een kaart en boekje gestuurd naar een bevriend collegakantoor omdat ze een collega hebben verloren
Ik heb hardgelopen
Ik heb naar mezelf gelachen
Ik ben gaan picknicken met de kinderen
Ik heb de werkjes van de kinderen op school bewonderd
Ik heb mijn lief gezegd dat ik van hem hou
Ik heb gezond gegeten
En eigenlijk kan ik een lijst maken van misschien wel 100 dingen. Kortom genoeg positiefs te melden.

En wat dus echt interessant is, ik voel me beter nu dan toen ik aan deze post begon. Het positief denken werkt echt! Je richten op het positieve. En dat dat gedurende de dag niet altijd helemaal lukt, is niet erg, want ik hoef niet perfect te zijn. Terughalen hoe goed het me doet om positief te zijn, dat zal me weer verder helpen. Blijf aan het mentale dieet denken, zaken positief verwoorden en positief denken!

Tot morgen weer lieve lezers en dank jullie! Omdat ik voor jullie mag schrijven, voel ik me weer beter!

maandag 22 maart 2010

Positief denken in 10 dagen, dag 6

Wat een uitdaging vandaag! Stap 2 van de 6 stappen die ik had gevonden, was niet oordelen. En hoe begon ik de dag? Jawel, met een oordeel. Ik vond mijn dochter langzaam. Een oordeel naar mijn maatstaven en natuurlijk ook naar mijn normen. Wat jammer nu. Het voordeel is dat ik me direct realiseerde dat ik aan het oordelen was.

Voor mezelf ben ik ook niet erg mild. Ik heb bijvoorbeeld gisteren vrij veel gegeten en gesnoept, dat past natuurlijk niet in het regime na het sportvasten. Ik kan dan echt boos op mezelf worden en mezelf zwak vinden. Vandaag ging ik naar een soort fysiotherapie waarvoor ik thuis moet oefenen. Dat had ik nauwelijks gedaan. Ook daar vond ik mezelf weer zwak. Wat een oordelen. Jezelf niet veroordelen is misschien nog wel een grotere uitdaging dan anderen niet te veroordelen. En ik merk dus dat discipline een lastig punt is voor me. Wat is dat dan discipline? Je kunt gewoonweg niet altijd voor honderd procent gedisciplineerd zijn, of wel? Ik ben deze projecten ook gestart om mijn discipline te testen. Die wordt wel getest, merk ik!

Ik heb nu het gevoel dat het niet oordelen een op zich staand project zou kunnen zijn. Het is zo ontzettend moeilijk om niet te oordelen en het is iets dat ik heel graag zou willen bereiken, een oordeelloos leven leiden. Wat een rust heb je dan, as je jezelf en anderen in hun waarde kunt laten!

En dan nog een balletje dat ik gisteren heb opgegooid. De negativiteit uit het verleden. Daar ben ik op een andere blogpost een mooi stuk over tegengekomen. Dat je iemand zou moeten vergeven:
'Leer iemand te vergeven voor de fouten die hij/zij (in jouw ogen) heeft begaan. Soms is het niet eens belangrijk om die persoon te zeggen dat je hem/haar vergeeft, maar is de gedachte al voldoende. Je kunt het ook tegen jezelf hardop zeggen of voor de spiegel 'ik vergeef je', 'al hetgeen je gedaan hebt tegen mij, dat mij zoveel pijn heeft gedaan, vergeef ik je.' Daarnaast kan je die persoon ook het allerbeste toewensen. 'Ik vergeef je en wens je het allerbeste toe.'

Ik heb dit eerder geprobeerd om de negatieve mensen uit mijn verleden te vergeven. Dat is me toen niet gelukt, dus het is een mooie uitdaging om dat nogmaals te gaan proberen!

Ik kan stap 3 er ook bij gebruiken. Stap 3: Beslis nu om in iedere negatieve situatie/persoon iets te vinden dat je kunt waarderen en ontwikkel de gewoonte om complimenten te geven. Ik had vandaag te maken met een aantal teleurstellende dingen. Het is dan zaak te kijken naar het positieve ervan. Uiteraard is er bij alles ook een positieve kant.

Morgen me richten op twee dingen: vergeven en complimenten geven (ook (aan) mezelf)! Kijken naar de positieve aspecten! Begin de dag met een glimlach in de spiegel en benoem alle mooie, goede, grappige, warme, open details!

Tot morgen zonder zorgen!

zondag 21 maart 2010

Positief denken in 10 dagen, dag 5

Ik ben alweer op de helft van dit project. De resultaten zijn natuurlijk niet zo meetbaar als bij het sportvasten. En ik moet eerlijk bekennen dat dit project een uitdaging is. Alleen al het beschrijven van positief denken, is lastig want ik wil ook positief schrijven. Ik merk dat dat belangrijk is, want zelfs al lees je niet positieve dingen, dan nestelt zich dat als een zaadje in je hersenen.

Dus een positieve benadering van de dingen die je meemaakt. Ja en dat is een uitdaging. Ik heb vandaag een paar keer gemerkt dat ik mijn gedachten en dus mijn stemming heb weten om te draaien. Ook heb ik een paar keer heel bewust dingen positief gehouden en uitgesproken. Als ik een keer de 'fout' inging, dan draaide ik dat weer bij.

Vandaag was de eerste dag van het mentale dieet en dat heb ik er redelijk vanaf gebracht. Morgen is het alweer tijd om stap 2 toe te voegen. Stap 2: Stop met jezelf en anderen te veroordelen. Ik ben er erg goed in vooral mezelf te veroordelen, maar ik verwacht eigenlijk dat ik morgen ook zeker weer geconfronteerd word met mijn oordelen! Ik vind het sowieso mooi om na te streven, oordeelloos leven!

Ik worstel nog wel met een andere vorm van negativiteit bij mezelf. Ik heb negatieve mensen in mijn leven gehad. Die mensen zie ik nu niet meer, maar dat wil niet zeggen dat je nooit meer aan ze denkt. Sterker nog, ik denk nog best vaak aan ze en zij ook aan mij, denk ik te merken. Dat geeft dan alsnog weer negativiteit. Dus ook daarbij zal ik mijn oordelen moeten laten varen. Er wordt gesuggereerd dat je nieuwsgierig moet zijn en je af moet vragen waarom iemand negatief gedrag vertoont.

Dit wordt weer een prachtige uitdaging!

Leef volgens je eigen overtuigingen en heb geen verwachtingen van je omgeving.

Tot morgen zonder zorgen!

zaterdag 20 maart 2010

Positief denken in 10 dagen, dag 4

Gisteren was een mooie gewaarwording voor mezelf hoe je met je gedachten, je gevoel geheel kan omdraaien. Ik denk eigenlijk dat dit wel de belangrijkste les is die ik nu aan het leren ben. Dat je gedachten wel degelijk je gevoel bepalen, dat ik zelf de meester ben over mijn gedachten en ik zelf dus de meester ben over mijn gevoel.

Vanochtend had ik moeite positief te denken. Ik werd vroeg wakker gemaakt door de kinderen, terwijl ik nog wilde slapen. Dus ik werd chagrijnig. Vooral omdat ik duidelijk een aantal dingen met hun had afgesproken. Maar je hebt geen controle over andere mensen, je kunt wel dingen proberen af te spreken, maar ze bepalen uiteindelijk zelf wat ze doen en zeggen. Je hebt wél invloed op hoe je er zelf mee omgaat. En daar is je winst te behalen! Helaas lukte me dat niet direct vanmorgen, maar door met dit project bezig te zijn, blijf ik minder lang in dat negatieve gevoel hangen. Laten we eerlijk zijn, je blijft natuurlijk negatieve gedachten hebben. Ik vraag me oprecht af of die geheel uit te bannen zijn. Wat sowieso wel te beïnvloeden is, hoe lang je in die negatieve gedachten blijft hangen. Nu merk ik dat door uit die negativiteit te stappen, je je vanzelf beter voelt.

Ik heb 6 dagen over voor het project positief denken. Ik heb ergens een artikel gevonden in 6 stappen positief denken. Nu lijkt het me leuk om vanaf morgen me te richten op stap 1, overmorgen stap 2, enzovoort.

Stap 1: Leer je de gewoonte aan om te focussen op wat er goed is en op wat je wel hebt. In dit artikel wordt geadviseerd om 7 dagen op een mentaal dieet te gaan. Geen enkele negatieve gedachte bij jezelf toe te staan en zeker niet uit te spreken. Als je toch iets negatiefs zegt, moet je dit direct ontkrachten door deze uitspraak te verwijderen en te vervangen door een positieve uitspraak. Aangezien ik nu nog 7 dagen heb, ga ik vanaf vandaag op mentaal dieet (dat was ik eigenlijk al, maar ik ga er nu nog bewuster mee om).

Als je je innerlijke stilte op kunt pakken ben je productiever, minder met andere mensen bezig.

Morgen meer!

vrijdag 19 maart 2010

Positief denken in 10 dagen, dag 3

Lieve lezers, vandaag durf ik bijna niet te schrijven hoe het me is vergaan. Ik heb vandaag gefaald. Maar dat past niet in het thema positief denken, dus ik ga er een andere draai aan geven.

Het was een drukke dag, waardoor ik me heb laten leven. Maar er vallen verschillende positieve dingen te melden. Gesproken met iemand die me wil helpen bij het schrijven van mijn tweede boek. Ik kan hier verder nog geen details over geven, nog te pril, maar het gaat om het gesprek dat we hebben gevoerd. Beide voelden we daarna een enorme energie opborrelen en bruisen. Beide hebben we veel ideeën die we samen in een vorm kunnen gaan gieten. Beiden zijn we heel positief. Kortom een ontzettend nuttig en beroerend gesprek!

En ik heb vandaag heel bewust positief denken op een situatie toegepast waar ik verdrietig van werd. Ik realiseerde me dat dat verdriet alleen maar in mijn hoofd bestond. Door me op de positieve aspecten te richten, draaide mijn gevoel om. Er was ook geen reden om me verdrietig te voelen, het was iets wat ik mezelf oplegde! Wat een belangrijke constatering, dat je werkelijk met je eigen hoofd jezelf zoveel op kan leggen.

En zo werkt het ook met deze post. Ik begon negatief, vond dat ik had gefaald, maar door me op de positieve zaken van deze dag te richten, ben ik juist geslaagd. Het was een norm die ik mezelf had opgelegd! Wanneer slaag je? je slaagt als je zelf vindt dat je slaagt!

Kortom ik heb een goede dag gehad en het zo opschrijven helpt ook!

Tot morgen!

donderdag 18 maart 2010

Positief denken in 10 dagen, dag 2

Vandaag de dag gelijk goed begonnen! Vrolijk opgestaan, in de spiegel naar mezelf geglimlacht, op weg naar school mijn dochter complimenten gegeven, iedereen vrolijk gegroet, enzovoort. En, geloof me, je komt dan in een soort flow. Het voelt lekker, het voelt goed, het voelt positief!

Ik had al een afspraak bij mijn masseuse, dus iets voor mezelf doen waar ik energie van krijg, was vandaag heel gemakkelijk! We hebben ontzettend gelachen om van alles en nog wat en ik kwam daar helemaal bruisend vandaan.

In de gevoerde gesprekken en tijdens het uitvoeren van mijn experiment van positief denken, merk ik dat het vooral draait om je bewust te worden van je gedachten. Dat lukt natuurlijk niet om dat 24/7 te doen. Maar dit project helpt zeker. Gedurende de dag denk ik nu opeens 'waar denk ik eigenlijk aan' en dan word ik dus bewust van mijn gedachte. Ook merk ik het nu als ik iets negatiefs denk, ik ben me ervan bewust, en dan is het de kunst die gedachte om te draaien naar iets positiefs!

Al met al ben ik heel tevreden en voel ik me vooral enorm goed. Werkelijk niet te stuiten, bruisend. Zo heb ik net op Twitter een uur lang positieve berichten getweet. Wat dat heeft losgemaakt bij mijn volgers, is zo enorm leuk om te lezen en merken! Ik heb een aantal bekende en onbekende volgers complimenten gegeven en een positieve boodschap gebracht. Dit werkt niet alleen aan hun kant hartverwarmend, maar ook aan mijn kant. Het geeft zo ontzettend veel energie om je positief te uiten! Ik kan niet anders dan tot de conclusie komen dat dit een zeer nuttig en effectief project is.

Jezelf durven zijn dat is leven!

Tot morgen!

woensdag 17 maart 2010

Positief denken in 10 dagen, dag 1

Lieve lezers, vandaag ben ik begonnen met project 2 van de 26. Positief denken, oftewel negatieve gedachten en uitspraken uitbannen, of beter ze omturnen naar positieve gedachten en uitspraken.

Dit is een confronterende opdracht die ik mezelf heb gegeven. Direct bij het wakker worden, begint het al. Ik denk 'ik heb geen zin om op te staan' en zo gedurende de eerste paar uur van de dag heb ik er al heel wat negatieve gedachten op zitten. Misschien vind je dit ongeloofwaardig, maar helaas is het waar. Van 'geen zin' tot en met 'vervelende wekker', 'het is te zwaar' en 'ik zie er slecht uit'. Dat soort gedachten spoken kennelijk door mijn hoofd.

Het is dus ook een goede opdracht! Er valt op dit gebied zeker nog winst te behalen. Want door alleen al te denken 'ik heb er zin in vandaag, lekker opstaan en kijken wat de dag me brengt', kom je in een heel andere flow! Als het goed is voelen jullie dat nu ook. Dat soort gedachten geeft energie. Terwijl alle negatieve gedachten en uitspraken juist energie aan je onttrekken.

Het zomaar van de een op de andere dag positief gaan denken, is nog niet zo gemakkelijk. Ah, kijk, weer een negatieve uitspraak. ...., is goed te doen, is een uitdaging, is een mooie missie. Dat gaat al beter! Maar ik merk dat ik wat handvatten kan gebruiken. Dus mijn opdracht gaat uitgebreider worden. Hoe kan ik in 10days positief denken 'aanleren'? Ik wil voor mezelf en voor jullie handvatten bieden om deze missie gemakkelijker te maken.

Het eerste handvat kreeg ik net van een vriendin aangereikt. Sta op met een glimlach, glimlach naar jezelf in de spiegel. Dat beeld van jezelf houd je dan de hele dag vast. Het tweede handvat, plan op een dag positieve dingen voor jezelf. Ik ga om 10 uur en om 15 uur iets positiefs voor mezelf doen. Iets waar ik energie van krijg. Ik ga hiervoor de wekker zetten. Dus niet als beloning voor iets, maar gewoon als onderdeel van het project. Verder ga ik elk uur even stil staan bij mijn gedachten.

Al met al een hele onderneming. Positief denken samen met een manier bedenken om het daadwerkelijk door te voeren.

Ik wil het
Ik kan het
Ik doe het

Tot morgen!

dinsdag 16 maart 2010

Positief denken in 10 dagen, dag 0

De kogel is door de kerk! Het volgende project heeft zich aangediend! Gisteren overleg gehad met Robert Haringsma, zie ook www.ivpp.nl. Hij steunt me in dit hele concept, maar daarnaast adviseert hij ook hoe ik mijn projecten het beste in kan richten. Zo kwamen we al pratend op het volgende project: positief denken.

Hoe ga ik dat inkleden? De komende 10days ga ik alle negatieve gedachten uitbannen. Oftewel ik ga elke negatieve gedachte ombuigen naar een positieve gedachte. Ik denk bijvoorbeeld best regelmatig 'ik heb geen zin in...'. Alleen al als je dat leest, word je er moe van. Dat onttrekt energie. Dus draai dat eens om 'ik heb heel veel zin om te gaan...'. Het gevoel dat je daarbij krijgt, is al heel anders. En het idee is om alleen door positief te gaan denken, je ook positiever en energieker te voelen.

Ik ga in die 10days ook meer over het onderwerp lezen en dan jullie erover vertellen. Verder ga ik gedurende de dag aantekeningen maken elke keer als ik mezelf betrap op negatieve gedachten of uitspraken. Ik wil vooral gaan vertellen hoe ik me voel en of ik me inderdaad anders voel!

Tot morgen op dag 1 van project 2!

maandag 15 maart 2010

Sportvasten de nieuwe hit, dag 3 na afronding

Gisteren een dag overgeslagen met mijn verhaal. Ik had toch een beetje spijt van zaterdagavond. Maar dat is natuurlijk ook weer niet goed! Zoals jullie weten ben ik donderdag 40 geworden. Dat heb ik gezellig gevierd zaterdag. En ja, een wijntje gedronken en ook ja, een hapje gegeten. Mijn lichaam was zoveel van dat soort stoffen niet meer gewend. En ja, daar had ik zondag last van en toch ook een beetje spijt van.

Dat spijt gaf me dan weer te denken. Want het hele idee van het sportvasten was NIET om vanaf heden volgens een streng regime te gaan leven. Nee, het was juist de bedoeling mijn lichaam te trainen om met allerlei omstandigheden om te gaan. Tijden van schaarste en tijden van overvloed. En zaterdag was een tijd van overvloed. Advies van mijn personal trainer was om zondag in ieder geval een uurtje te gaan sporten. Daar moest ik in de ochtend echt niet aan denken. Dus toch voorzichtig wat gegeten, koffie gedronken, een beetje krantje gelezen, even gewerkt en toen gaan hardlopen. Zonder probleem 45 minuten gelopen, conditioneel ging dat gemakkelijk (ook een effect van het sportvasten). Alleen natuurlijk moet je lichaam qua spieren er wel aan wennen.

Om het effect van het sportvasten te behouden, is het de bedoeling dat ik vier uur per week sport. Twee keer per week een halfuur weerstandstraining met aansluitend een halfuur cardio. En dan twee keer week een uur cardio. Op maandag en donderdag doe ik de weerstandstraining. Mijn voornemen is om in principe alle andere dagen te gaan hardlopen. Dan geeft het niet als het er een keertje niet van komt. Ook kan ik op dinsdagochtend beginnen met een uurtje spinnen.

Dat qua de sporten-kant. Er is natuurlijk ook de vasten-kant aan het sportvasten. Oftewel een kant dat je bewuster met voeding omgaat. Hiervoor ga ik minder koolhydraten eten. Maximaal twee koolhydraatrijke maaltijden per dag (pap, brood, pasta, rijst, aardappels, enz.). Mijn streven is om nog maar één maaltijd met koolhydraten te eten. Ook hier geldt dan weer, als het een keer niet lukt om twee koolhydraatvrije maaltijden te eten, dan eet ik in ieder geval één keer zonder koolhydraten.

Dit zou wel een nieuw patroon betekenen. Kijken of het inderdaad zo gemakkelijk gaat als ik nu zeg.

Dan kom ik weer bij ideeën voor een volgend project. Er waren veel mensen op mijn feest die het een heel leuk idee vinden, 26 projecten van 10days. En er werden weer suggesties gedaan. 10days een goede daad doen voor een vreemde en 10days niets negatiefs zeggen. Dat laatste spreekt me erg aan. Ik heb enige tijd geleden een lezing gevolgd over positief denken en in diezelfde week een lezing over mindfulness. Dat heeft me toen geïnspireerd. Helaas is het alleen niet lang blijven plakken. En je kunt zoveel maken en breken met je gedachten. Dus op dat idee ga ik vandaag en morgen eens even verder broeden! Ik ga mijn aantekeningen erbij pakken en kijken hoe ik dit in een project van 10days kan gieten.

Tot morgen lieve lezers!

zaterdag 13 maart 2010

Sportvasten de nieuwe hit, dag 1 na afronding

Goedemorgen! Het voelt raar, de eerste dag zonder doel binnen de 10days. Ik heb de eerste 10days er nu echt op zitten. Samengevat is het me goed bevallen, dat schreef ik gisteren ook al. Het voelt goed. Het is prettig om een project vol te hebben gehouden en te hebben afgerond. Het is pas mijn eerste, dat snap ik heel goed, maar ik heb al veel reacties gekregen van mensen die mijn discipline bewonderen.

Nu zit ik in een soort vacuüm. Het volgende project moet nog gaan beginnen en het eerste is af. Maar het is wel goed denk ik. het zou gekkenwerk zijn om direct in het volgende te springen. Dit eerste project moet nog neerdalen. Het moet beklijven. Het moet gewoonte worden. Zou 10 dagen genoeg zijn om een patroon te doorbreken? Ik ben benieuwd.

Nu heb ik een aantal dagen om na te denken over het volgende project. Uiteraard zijn de projecten bedoeld om te groeien, om wijzer te worden, om een beter mens te worden, om liever te worden, enzovoort. Ik heb al een aantal suggesties aangereikt gekregen, zoals 10days leven van 7,50 per dag, 10days mediastilte, 10days iemand die je niet mag een compliment geven, 10days op tijd komen, enzovoort.

Op welk stuk kan ik groeien? Waar ligt mijn uitdaging? Waar heb ik nog genoeg te leren? Wat past op dit moment goed? Woensdag begin ik aan project 2, dus tot die tijd heb ik om mijn keuze te maken. Suggesties zijn zeker welkom! Ook heeft Robert Haringsma mij benadert om wellicht te helpen als coach binnen een van mijn projecten. Meer informatie over hem is te vinden op: www.ivpp.nl

Hoe dit zich allemaal gaat ontwikkelen, dat is nu ook het leuke aan deze onderneming, dat weet ik nog niet precies! Maar ik houd jullie natuurlijk op de hoogte.

Tot morgen!

vrijdag 12 maart 2010

Sportvasten de nieuwe hit, laatste dag

Lieve lezers, het is alweer de laatste dag van het eerste project van de 26 projecten die ik dit jaar ga ondernemen. En wat ik nu merk, is dat mijn motivatie minder is dan op dag 1. Dat lijkt me dan ook wel weer logisch. 10 dagen een regime volhouden is best pittig. De crosstrainer spreekt geen 10 dagen tot de verbeelding.

Maar ik heb wel goed nieuws. Om toch nog even op de cijfers terug te komen, ik zou het immers melden als er nog iets schokkend zou gebeuren. Nu dat is gebeurd! Mijn vetpercentage is nog 2% verder gedaald! Het eindresultaat na 10 dagen sportvasten is:
-3,0 kg
-4 % lichaamsvet

Mijn vetvrije massa is een kg toegenomen, net als mijn gewicht aan vocht. Dus al met al ben ik heel wat kilo's vet kwijt!

Nu gaat het er natuurlijk om dat dit een blijvend resultaat is. Dus ik zal jullie zeker op de hoogte houden in de loop van de andere projecten. Ook is de bedoeling van mijn projecten, dat ik een verandering bewerkstellig. Dus sporten moet een vaster onderdeel van mijn leven worden. Ook gezonder eten moet nu gewoonte worden. Proberen twee maaltijden met koolhydraten te eten in plaats van drie. Geen suiker gebruiken. Gezonde vetten eten.

Dit leuke programma heb ik gevolgd met hulp van Marcel Schreurs, sartoris.fitness@gmail.com of 06-28569243. Hij heeft me gesteund en aangemoedigd en maakte het een stuk gezelliger en beter vol te houden! Dus dank hiervoor fijne trainer! Inmiddels zijn er meer mensen die het programma bij hem doorlopen, waaronder een vriendin van mij. Mijn lief gaat het binnenkort ook doen.

Ik kan het iedereen aanraden. Het meetbare resultaat is aanzienlijk, het niet-meetbare resultaat is nog wel groter en slechter precies te benoemen.

Gisteren een verantwoorde appelplaatcake gebakken. Recept uit het boek 'Het leven is perfect' van Annemarie Postma:
Verwarm de over voor op 170 graden
Mix 200 gram kokosolie (Amanprana) met 200 gram agavesiroop, een snufje zeezout, en 2 tl kaneel tot een romige massa, voeg 2 middelgrote eieren toe tot het ei volledig is opgenomen;
Zeef 200 g zelfrijzend bakmeel in gedeelten boven het eimengsel en roer het luchtig door;
Vul een ingevette plaatvorm van 25 bij 25 cm (ik heb een ovenschaal van 20 bij 20 gebruikt) met de helft van het beslag, hak 100 g pecannoten fijn en strooi de noten over het cakebeslag en schep de rest van het beslag erop;
Schil 2 appels (Elstar), rasp ze grof boven het beslag en roer de appelrasp er luchtig doorheen (dus door de bovenste helft van het beslag);
Laat de appelcake midden in de oven in ca. 1 uur gaar worden.
Bestrijk de appelcake eventueel met cranberryjam (heb ik niet gedaan), en bestrooi hem met een zeefje met wat kokosmeel. Laat hem afkoelen op het rooster.

Benodigdheden:
200 gram kokosolie
200 gram agavesiroop
200 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram pecannoten
snufje zeezout, 2 tl kaneel, 2 eieren, 2 appels

Ik heb genoten van deze cake en hoop dat jullie dat ook gaan doen.

Tot morgen weer!

donderdag 11 maart 2010

Sportvasten de nieuwe hit, dag 9

Goedemorgen wereld! Het is een prachtdag! Dat is het natuurlijk elke dag, maar deze dag in het bijzonder. Ik heb alles wat mijn hart maar kan wensen! Een verschrikkelijk fijne, lieve, zorgzame, geduldige, begripvolle, vrolijke, gezellige, aangename, warme, liefhebbende man! Dan twee prachtige, grappige, lieve, creatieve, gezellige, springende, vrolijke, nieuwsgierige, ondernemende kinderen. Dan heb ik nog twee geweldige zussen en heel erg fijne en warme vrienden.

Daarnaast heb ik een dak boven mijn hoofd (en binnenkort een iets groter dak), doe ik werk dat ik leuk vind en ben ik lekker met mezelf bezig (onder andere op deze blog).

Er is werkelijk niets te wensen over. Natuurlijk is het jammer dat mijn ouders mij niet 40 zien worden. De tranen springen nu wel in mijn ogen, ik mis ze wel. Maar eigenlijk heb ik daar ook niets te wensen over. Mijn vader was een geweldige vader voor mij. Ik heb een hele fijne band met hem gehad en we hebben veel lief en leed gedeeld. Hij is vredig heengegaan en heeft niet veel hoeven lijden. Tot het einde heeft hij kunnen doen wat hij graag deed. En mijn moeder was een lieve moeder, ze was er altijd, ze heeft mij een onbezorgde jeugd gegeven. Dat ik graag had gehad dat ze wat langer hadden geleefd, ja dat is een ander verhaal. Maar daar heb ik geen invloed op en dat kan ik nu niet meer wensen.

Kortom ik ga een mooi 41ste jaar tegemoet! Maar deze blog gaat natuurlijk over 10days. En ook vandaag is nog een dag sportvasten. Geen taart dus voor mij vandaag. Ik ga een 'verantwoorde' appelcake bakken. Het is ook om uit te proberen of die verantwoorde cake dan net zo lekker is als een veel minder verantwoorde appeltaart. Als onderdeel van het nieuwe regime! Gezoet met agavesiroop, geen boter maar kokosolie en verder appels natuurlijk. Ik ben benieuwd!

Het sportvasten is me goed bevallen. Natuurlijk ben ik nog niet klaar, vandaag en morgen nog. Maar vandaag mag ik alweer heel veel eten in vergelijking met de andere dagen. Dit moet goed te doen zijn.

Ik wilde vandaag gewoon kijken naar het 40 worden. Vanochtend zo mooi wakker geworden. Het leven lacht me op alle manieren toe!

Veertig
een moment van bezinning
een nieuw begin
waarom ook niet?

Geluk ligt zo dichtbij
is al om je heen
je hoeft niet te zoeken

ik ben aangekomen
waar ik wil zijn
hier en nu!

Dankbaar en nederig
Voor wat mij is gegeven
Ik hou van het leven!

Tot morgen lieve lezers!

woensdag 10 maart 2010

Sportvasten de nieuwe hit, dag 8

Het is alweer dag 8, dat betekent nog 2 dagen te gaan van het sportvastenprogramma. Ik heb net mijn nootjes voor vandaag op. Vanmiddag met de lunch ook weer zo enorm genoten van mijn eitje! Dat blijft een traktatie. Trouwens dat handje nootjes is ook wel erg lekker. Het smaakt nu toch allemaal wat intenser. Je kunt meer van eten genieten en het is niet alleen maar eten om te eten. Dat hebben we in ieder geval bereikt.

Qua stats denk ik dat we tot de volgende conclusie kunnen komen, als er niets schokkends meer gebeurt zal ik jullie niet meer vermoeien met cijfertjes:
gewicht -3,5 kg vanaf dag 0
vetpercentage -2,0 % vanaf dag 0
Taille- en heupomtrek -4 cm

Mijn vocht en vetvrije massa zijn allebei ongeveer 0,5 kg lager. Er is dus 2,5 kg vet weg! Dat is toch echt wel aanzienlijk. Bovendien blijven mijn ketonen hoog. Dit is een stof die vrijkomt bij vetverbranding, dus het systeem blijft goed werken!

Nu zit ik op mijn dakterras in het zonnetje deze post te schrijven. Ik voel me weer erg goed. Het energieke gevoel blijft. Het opgeruimde gevoel ook. Ik moet zeggen dat ik het nu nog wel makkelijk vind om me aan een protocol te moeten houden wat eten betreft. Ik ben benieuwd hoe het me afgaat zodra ik geen voorgeschreven protocol meer heb.

Nu ben ik me aan het verheugen dat ik morgen 40 word. Het is een mooie leeftijd, een mooi moment om mijn 26 projecten te ondernemen. Project 1 is nog maar 2 dagen. Wat project 2 wordt, heb ik nog steeds niet besloten. Ik heb nu het gevoel dat het ook iets sportiefs moet zijn om een beetje in deze richting te blijven. Maar misschien wordt het juist wel iets heel erg spiritueels of gewoon grappigs. Mijn motivatie voor het sportvasten was in ieder geval erg groot en dan merk je dat het goed vol te houden is. Dus project 2 moet wel iets zijn waar ik volledig achter sta. Suggesties altijd welkom!

Tot morgen.

dinsdag 9 maart 2010

Sportvasten de nieuwe hit, dag 7

Veel later dan jullie van mij gewend zijn. Maar ik wilde jullie de stats van vandaag niet onthouden, dus laat ik daar ook maar mee beginnen! Helaas heb ik slecht nieuws. Ten opzichte van gisteren 300 gram aangekomen. Nu is wel mijn gewicht aan vocht toegenomen. Gisteren voorspelde ik al dat ik dat vocht weer aan zou komen.

Stats van vandaag:
gewicht -3,3 kg vanaf dag 0
vetpercentage -2,1 % vanaf dag 0
Taille en heupen allebei -4 (!) cm

Al met al dus wel een goede score. Vooral mijn vetpercentage is nu drastisch lager!

Maar dat zijn de cijfertjes. Belangrijker is hoe ik me voel. Ik bruis werkelijk, ik tintel, ik popel, ik barst bijna uit elkaar, ik voel me super! Echt waar. Het eten vandaag smaakt zo enorm verschrikkelijk lekker. Een eitje is nog nooit zo goddelijk geweest. De salade was overheerlijk, het water loopt me nu weer uit de mond. Vanavond mag ik nog een eitje. Ik kan er zo naar uitkijken!

Eten laten staan is nu niet moeilijk meer. Oké, ik geef toe, ik geef zaterdag een feest vanwege mijn 40ste verjaardag en dan ga ik wel lekkere hapjes serveren. Maar het idee is nu ook niet om altijd te blijven hongeren! Nee er moet wel geleefd worden. Als het goed is, heeft mijn lichaam een goede switch gemaakt naar vetverbranding. En moet ik blijvend resultaat gaan zien. En kan een overdadige dag een keer best gebeuren. Daarna weer normaal doen en dan blijf je in de vetverbranding.

En zoals ik me nu voel, dat is een paar dagen vasten helemaal dubbel en dwars waard!

Tot morgen weer!

maandag 8 maart 2010

Sportvasten de nieuwe hit, dag 6

Goedemorgen wereld! Zo de tweede echte vastendag zit er weer op. En dat betekent dat het vandaag mijn laatste vastendag is. Morgen ga ik weer opbouwen. Gisteren was moeilijk. Ik had moeite om niet te eten. Ik heb het 's avonds ook heel erg koud gehad. Mijn dochtertje zei vanochtend heel lief 'ja mama je had gisteren niet genoeg energie om jezelf warm te houden, dus hebben wij dat voor je gedaan'.

En dat was precies wat ze gedaan hebben! Vanochtend zei mijn zoontje 'je laatste dag dat je niet mag eten, morgen mag je weer eten'. Het is mooi te zien dat ze zo met me meeleven en ook zien dat het eigenlijk best goed gaat. Gisteren vroeg mijn zoontje wel 'je gaat niet dood als je nog een dag niet eet toch?' Ze houden zich op een heel ander niveau hiermee bezig.

Ik ben benieuwd hoe ik me morgen over eten voel. Het is echt wel eens goed een paar dagen niet eten. Het is alsof je je hele systeem reset. Ik heb duidelijk minder energie maar toch voel ik me energieker. Zeker na het sporten krijg je een soort boost. Ik functioneer dus ook normaal. Oké, gisteren was ik wel een beetje chagrijnig. Volgens mijn lief viel het allemaal best mee.

Al met al gaat het me gewoon goed af. Gisteren was voor mij het moeilijkste. Want ik merk dat ik vandaag gewoon denk, morgen ga ik weer eten. Qua bewustzijnsverandering kan ik nog niet zo precies inschatten wat het met me doet. Ik merk al wel dat ik anders tegen eten aankijk. Ik ben me gaan realiseren hoe vaak je ongemerkt iets in je mond stopt. En je moet me hierop geloven, ik ben helemaal niet zo'n snoeperd of iemand die de hele dag door eet. Maar ongemerkt pak je toch een koekje of een paaseitje. En nu heb je die neiging, wil je iets pakken, en realiseer je je dat dat nu niet mag. En dan merk je op een dag dat je toch vaker dan je denkt die neiging hebt.

De stats voor vandaag:
gewicht -3,6 kg vanaf dag 0
vetpercentage -1,1 % vanaf dag 0
gewicht vocht -1 kg en vetvrije massa -0,5 kg (dat vocht komt er dus wel weer bij)
Mijn taille- en heupenomtrek slinken, ik denk uiteindelijk 3 cm ieder (het is echt niet goed te meten)

Mijn gewicht neemt dus wel gestaag af, in vergelijking met gisteren weer -0,7 kg. Dat is prettig want dat motiveert wel. Ik hoop dat ik in ieder geval nog 0,5 kg blijvend afval, want dan ben ik door een grens heen die ik graag wilde.

Het helpt om deze blog bij te houden. Ik krijg aanmoedigingen en ik ben gedisciplineerder. Gisteren had ik zwakke momenten, maar ik heb er niet aan toegegeven, mede omdat ik jullie niet wil teleurstellen. Dus dank jullie wel! Verder dragen jullie ideeën aan voor 'hoe nu verder'. Na deze 10 dagen sportvasten werkt het natuurlijk niet om weer in het oude patroon te vallen. Ik denk dat 10 dagen wel genoeg moet zijn om een blijvende verandering te bewerkstelligen, maar dat moet de tijd leren. In ieder geval zal ik mijn voeding wel aan moeten passen. Mijn lief is nu ook van plan te gaan sportvasten en dat zou het echt makkelijker maken om dan samen een nieuw voedingspatroon in te voeren. Hoe dat patroon er precies uit gaat zien, dat zal moeten blijken. Ik houd jullie op de hoogte.

Ik vind het ook alweer leuk om na te gaan denken over het volgende project. De suggesties van mezelf: in 10 dagen leren op mijn hoofd te staan (yoga) en 10 dagen lang op elke afspraak en op school enz. op tijd komen (is een zwak punt van mij). Ook een leuke die mijn zus voorstelde: 10 dagen nee zeggen op alles 'ga je mee naar de film' 'nee'; 'kom je helpen verhuizen' 'nee'; dit om te oefenen in nee zeggen, waar we toch allemaal zo'n moeite mee hebben. Nog een ander idee 10 dagen lang elke avond mensen te eten vragen en dan wel uitgebreid te koken (natuurlijk wel gezond :-))

Ik ben er nog niet uit wat mijn volgende 10days wordt. Ik ben natuurlijk pas op dag 6 van de eerste 10 days en dan neem ik 4 dagen pauze, dus ik heb nog even om na te denken. Dit project 10days geeft me energie en het doet me goed. Ik ben blij met mijn eigen initiatief!

Tot morgen weer!

zondag 7 maart 2010

Sportvasten de nieuwe hit, dag 5

Wow het is nu toch wel zwaar. Ik heb echt trek in eten. Dit is in feite nu dag drie dat ik niet eet. Officieel de tweede sapdag (maar de derde afbouwdag was ook alleen sap drinken). Het rare wel is dat ik me echt goed voel. Ik voel me lichter. Ik voel me opgeruimd.

Maar ook wel trager. Mijn lief zegt me dat ik heel rustig ben, nog rustiger dan normaal. Maar ik voel me juist energieker. Alleen je merkt wel dat je niet zoveel energie hebt. Een stukje fietsen valt toch zwaarder dan normaal.

De zon straalt buiten en de zon straalt ook van binnen bij mij. Ook al is het niet eten zwaar, het voelt goed. Het voelt passend. Het voelt als het juiste moment. Het is goed.

De stats van vandaag:
gewicht -2,9 kg vanaf dag 0
vetpercentage -0,9 % vanaf dag 0
Taille en heupen lijken toch echt wel centimeters te slinken (metingen zijn lastig nauwkeurig te doen)

Nu weer naar de sportschool om mijn ketonen in mijn bloed te meten. Gisteren zat ik op 0,7 en dat was erg goed volgens mijn begeleider.

Tot morgen! En wish me luck!

zaterdag 6 maart 2010

Sportvasten de nieuwe hit, dag 4

Daar ben ik weer. Vrolijk en opgeruimd. Met hongergevoel, dat wordt niet echt minder. Vandaag eerste echte vastendag. Ik mag drie keer vandaag een glaasje sap van 150 ml. Verder drink ik de metabolic switch en neem ik omega 3 en calciumtabletten. Vandaag krijg ik minder dan 200 kCal binnen. En ik heb net meer dan 300 kCal verbrand bij het sporten. Negatieve balans dus, dat is de bedoeling!

Ik ben verdrietig nu. Zouden de emoties ook meer loskomen? Ik denk het wel. Ach ik mag best even verdrietig zijn. Er zijn bepaalde zaken waar ik nog beter om moet leren gaan (misschien een volgend project van 10 dagen). Het lukt me niet altijd al het negatieve buiten te laten en ik laat me ook raken door dingen die mij niet aangaan. Natuurlijk alleen door mensen die me heel dierbaar zijn.

Zo'n vastenperiode doet echt meer met je dan afvallen. Het doet je nadenken en bezinnen over je gevoelsleven en je omgeving. Dit is goed om te doen. Ook daarin ga ik opruimen, dat voel ik!

Wat ik me vandaag ook afvroeg en wat jullie je misschien ook afvragen: 'leuk dat ik nu kilo's afval, maar komen die er niet gelijk weer aan als ik weer normaal ga eten'. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dus ik ga jullie er zeker van op de hoogte houden! Het is natuurlijk de bedoeling dat je door 10 dagen iets intensief te doen, je gewone patroon verandert. En dat je dus niet terugvalt na die periode. Dat je aspecten van het regime meeneemt. Dat geeft me wel te denken over mijn 26 projecten. Ben ik daadwerkelijk in staat na 26 projecten nog steeds baat te hebben van project 1? We gaan het zien. Ik vind het een leuke uitdaging in ieder geval!

Maar nu weer even de stats:
gewicht 2,4 kg vanaf dag 0
vetpercentage -0,4 % vanaf dag 0
taille- en heupenomtrek zouden 3 cm geslonken zijn, we gaan het zo weer meten

Mijn lief zei vanochtend spontaan tegen me 'je bent slanker'; zou het daadwerkelijk nu al te zien zijn? Ook mijn zus zegt het te zien. Ik zal reacties uit de omgeving bijhouden.

Overall: ik voel me goed! Het hongergevoel went. Ik heb wel honger, maar dat valt eigenlijk ook wel weer mee. Verdrietig door andere zaken die me misschien toch makkelijker raken omdat ik nu geen pantser heb. Energiek en vitaal voel ik me zeker! En dus toch ook vrolijk ondanks het verdrietig zijn!

Tot morgen weer!

vrijdag 5 maart 2010

Sportvasten de nieuwe hit, dag 3

Goedemorgen!

Jawel, het is alweer de derde dag. Gisteren voelde ik me euforisch af en toe. Dat werd ook wel duidelijk uit mijn verhaal. Vandaag voel ik me ook weer zo. Alleen nu op de officieuze weegschaal geen gewichtsverlies, dat geeft wel een lichte teleurstelling. Toch overheerst het goede gevoel. Dat ik dit sowieso doe en volhoud, is al een prestatie op zich. Vasten is voor mij toch een gevoelig onderwerp.

Ik ben mijn hele leven een emotie-eter geweest en helaas vertaalt dat bij mij zich in kilo's. Nu heb ik een aantal jaar terug die knop enigszins omgezet. Niet meer dat eten om het eten. Dus ik ga al bewuster om met voedsel. Nu realiseer ik me dat het nog een stuk bewuster kan. En ook minder, toch nog wel. Niet meer eten om te eten, maar eten om jezelf te voeden.

Ik voel me wat licht in het hoofd, ik had de eerste dagen ook wat druk op mijn hoofd, dat is weg. Ik voel me lekker. En, dit gaat echt raar klinken, ik voel me lichter! Serieus het is toch al of er 'iets' van me afgevallen is.

De cijfers van gisteren:
gewicht -0,9 kg vanaf dag 0
vetpercentage -0,9 % vanaf dag 0
gewicht vocht en vetvrije massa blijven hetzelfde (dit is goed!)
Mijn taille- en heupenomtrek hebben we gisteren pas nauwkeurig gemeten
Er zitten al meer ketonen in mijn urine (dit moet gedurende het vasten oplopen zodat we zeker weten dat ik vet verbrand)

Al met al gaat het dus echt goed! En dat terwijl ik net twee glazen sinaasappelsap als ontbijt op heb. Het kan zomaar raar lopen.

Nu had ik al verteld dat ik dit jaar 26 projecten van 10 dagen ga doen. De eerste suggestie voor een komend project is binnen '10 dagen op straat leven'. Nu zal ik eerlijk bekennen dat ik dat niet helemaal in gedachten heb bij mijn projecten. Maar wie weet, wordt het ook wel een keer zoiets extreems. Maar als jullie suggesties hebben, zou dat leuk zijn! Dingen die ik nog zou willen doen: in 10 dagen leren op mijn hoofd te staan (als onderdeel van yoga), 10 dagen op alle afspraken en op school, enzovoort op tijd komen. Ik hoor het graag! Ik ga nu weer naar de sportschool voor mijn halfuur sporten van vandaag. Dus tot morgen!

donderdag 4 maart 2010

Sportvasten de nieuwe hit, dag 2

Ik hoop dat jullie net zo benieuwd zijn als ik! Ik wil gelijk met het goede nieuws beginnen. Op mijn eigen weegschaal ben ik 1 kilo lichter. Dit is dus nog niet de officiële meting met mijn begeleider bij het sportvasten, maar het is hoopgevend.

Toch vind ik het belangrijker om met jullie te delen dat ik me echt heel erg goed voel. Ik bruis, ik borrel, ik heb energie, ik ga, ik wil, ik kan. Je wordt wakker en je weet direct wat deze dag je doel is. En het besmet ook de rest van je leven. Ik bedoel, je gaat natuurlijk niet alleen maar aan het vasten denken. Je gaat je meer dingen realiseren. Door je 10 dagen intensief op iets te richten, ga je echt wel veranderen. Door dus verschillende thema's en aspecten in de volgende 25 projecten van 10days aan te gaan pakken, kom je écht ergens. Misschien is bij het sportvasten het resultaat wel heel goed meetbaar en kan dat niet altijd, maar ik geloof dat het opschrijven en delen van mijn ervaringen ook al heel motiverend en verhelderend kan werken.

Gisteren ging eigenlijk heel voorspoedig. Ik was wel wat vermoeid aan het eind van de avond, en ik heb de hele dag een hongergevoel gehad, dat wel. Dat vind ik nog steeds geen prettig gevoel. Maar ik kijk nu al anders tegen eten aan. Vandaag ga ik nog minder vast voedsel eten dan gisteren. Twee sinaasappels en vanavond gewokte groenten is het wel zo'n beetje voor vandaag. Verder nog wat groentebouillon met 150 gram soepgroente en een handje pistachenootjes. Dan ga je voedsel waar je op kunt kauwen vanzelf anders beleven. Het is een genot, de smaak lijkt ook intenser. Gisteravond heb ik werkelijk genoten van mijn worteltjes, bloemkool en broccoli!

Vanochtend heb ik hier de deur direct opengezet om de zon binnen te laten. Ik voel me opgeruimd en wil ook graag de rest van mijn leven opruimen. Het hongergevoel knaagt, maar er staan nu al zoveel positieve zaken tegenover, dat het vrij makkelijk te negeren is.

Ik hoop van harte dat ik me zo blijf voelen! Morgen heb ik de echte meetgegevens voor de cijfermatige resultaten. Wat telt is hoe ik me voel en daar zit het helemaal goed!

Tot morgen

woensdag 3 maart 2010

Sportvasten de nieuwe hit, dag 1 van een nieuw leven

Volgende week word ik 40. Een leeftijd om te gaan bezinnen. Een leeftijd om verandering in te luiden. Een leeftijd om iets nieuws te beginnen.

Dan zie je de film Julie en Julia en dat inspireert je. Wat een geweldig idee om jezelf een doel op te leggen. Elke dag een reden om op te staan. Je doet het voor jezelf, maar je kunt het delen met de wereld. Je hebt discipline nodig. En die van mij staat momenteel ter discussie. Heb ik nu wel of geen discipline, ik weet het niet. Volgens mij wél. Volgens mijn coach een beetje. Volgens mijn zus niet.

Dus waarom niet mijn discipline gaan testen? Dat is mijn voornemen. Hoe dan? Ik ga 365 dagen lang een 'project' aan. Ik ga in periodes van 10 dagen iets 'nieuws' doen. Vandaar de 10days. Dan neem ik vier dagen 'pauze' en dan ga ik het volgende project aan.

Wat voor een projecten zijn dat dan? Mijn eerste project is 10 dagen sportvasten. Daar ga ik zo verder over vertellen. Mijn volgende project ga ik dan 'op mijn pad laten komen'. Misschien ga ik mijn lezers laten stemmen. Of laat ik mijn lezers suggesties doen. Of ik kies zelf iets. Maar ik ga niet nu al plannen wat het wordt. Het moet iets zijn dat op dat moment juist is.

Project 1 van 26, sportvasten
Wat is sportvasten? Nee ik ga niet vasten van sporten. Ik ga wel sapvasten maar ook sporten. Vandaag is de eerste afbouwdag. Mijn ontbijt bestond uit een glas sinaasappelsap met 2 kiwi's. Ik ben om 11 uur een 1/2 uur gaan sporten. Ik drink de hele dag door 'metabollic switch', neem vitamines en omega 3. Mijn lunch bestond uit 200 gram sla met 10 olijven, kappertjes, 2 tomaten en olijfolie. Met een handje pistachenootjes toe. Vanavond ga ik 200 gram gewokte groenten met 2 lepels rijst eten. Met ook weer nootjes toe.

Wat wil ik ermee bereiken? Een metabolic switch. Dit betekent dat als ik minder eet, mijn lichaam niet meer in de spaarstand gaat, maar reserves (vet dus) gaat verbranden. Dit zou een permanente verandering moeten zijn. Te bereiken door mijn lichaam nu een schok te geven door het vasten. Verder zou ik af moeten vallen en zou mijn tailleomvang centimeters moeten slinken. Ik zal elke dag de vorderingen bijhouden! Ik wil geen beginwaarden opgeven, maar kan de resultaten natuurlijk wel melden.

Verder ga ik elke dag vertellen hoe het met me gaat. Hoe ik me voel en wat het met me doet. Momenteel heb ik honger. Zoals je hebt gelezen, heb ik nog niet veel gegeten. Mijn maag rommelt en ik heb een enorm hongergevoel. Daar heb ik het moeilijk mee. Ik houd niet van een hongergevoel. Dit is ook precies waar mijn grootste uitdaging ligt. Vandaag mag ik nog vrij veel eten als je het vergelijkt met morgen. Dan mag ik vier dagen alleen maar sap. En daarna weer rustig opbouwen. Ga ik dit volhouden vroeg mijn lief. Dat is natuurlijk absoluut de bedoeling. Ik hoop door mijn blogposts steun en extra motivatie te krijgen om vol te houden. Het halfuur sporten vond ik erg goed te doen. Daarna was ik ook wel hongerig, maar qua conditie goed vol te houden. Het schrijven over mijn honger maakt het nog erger, dus ik ga ophouden over eten.

Gisteravond heb ik het sportvasten ingeluid met een uitgebreid en supergezellig etentje met mijn lief. Het is restaurantweek en dus een goed moment om uit eten te gaan. Mijn lief had als verrassing een lekker en goed restaurant in Den Haag gereserveerd, Sequenza. Wat een bijzondere atmosfeer waarvan we met volle teugen hebben genoten. De zaak was om 23.00 uur leeg en wij werden uitgenodigd de keuken te komen bekijken. Uitgebreid met de kok en hoofdober gesproken (de eigenaren). Over koken, maar ook over Suriname en nieuwbouwhuizen. Oyster leaves geproefd, zo raar, je eet een blaadje dat precies als een oester smaakt. Heel bijzonder. Kortom allerlei ervaringen opgedaan die nieuw zijn. En dat past weer heel goed binnen de 10days!

Ik ben nu wat licht in het hoofd, maar ook bruis ik van de energie. Het hongergevoel is niet prettig. Wel het idee dat ik mijn lichaam aan het opruimen ben. Ik weet waarvoor ik het doe. Mijn discipline wordt wel direct enorm op de proef gesteld!

Ik realiseer me dat mijn eerste post lang is, met veel informatie. Ik nodig je van harte uit te reageren. Suggesties voor de volgende 10days zijn zeer welkom! Ik laat me graag inspireren. Voor nu ga ik afsluiten en zeg tot morgen!